Aku Punya Pasal

Satu Hari Yang Cemas

Saturday, May 30, 2009

Seorang pemuda leka melihat seorang kanak kanak cuba membeli air di mesin minuman.Sambil ketawa,pemuda itu mendekati budak lelaki itu.


"bukan macam ni dik... ," sambil pemuda itu memasukkan duit kedalam lubang syiling mesin.

Ke ting tang ting ting tang .. mencurah curah wang syiling keluar dan pemuda itu tergesa gesa menadah.

"WooW..macam mana abang buat ? ," tanya budak lelaki itu dengan penuh teruja.Pemuda itu hanya tersengih dengan perasaan bangga.

Tiba tiba muncul satu suara garau " Oiiiiiii.... ,"

Budak lelaki itu bertempiaran lari,manakala pemuda itu terpinga pinga dicekik kolar lehernya oleh seorang lelaki gelap tegap bertshirt biru gelap.Dalam keadaan cemas,pemuda itu pun cemas,maka dalam kecemasan tersebut ,pemuda itu melemparkan kesemua syiling itu ke muka lelaki tegap itu dan pemuda itu lari bertempiaran.Dalam usaha melarikan diri,muncul pula Rahim (bukan nama sebenar) dan Karim (bukan nama sebenar ) dalam keadaan cemas jugak.

 "apahal lu pun gelabah macam gua ?? ," getus hati pemuda itu tetapi beliau tidak ambil pusing,matlamatnya hanya hendak keluar dari pusat membeli belah itu.Rahim dan Karim mengikutnya.Mereka lari meniti setiap anak tangga dengan pantas.

"Ahhh..ada guard pulak," jerit pemuda itu.

Dalam keadaan kalam kabut,mereka sampai juga ke level G tetapi terdapat dua pintu dihadapan.

Rahim yang gelabah menjerit "pintu sanaaa...ehhh...situ ,"

Disaat genting sebegitu,pemuda itu sudah tidak mahu fikir panjang,lalu diredah pintu A manakala Rahim dan Karim tunggang langgang ke pintu B.Kelihatan seorang lelaki bengis berpistol berlari mengejar pemuda itu.Dibuka Pintu A,pemuda itu ternampak tangga lain pula dan disebalik tangga itu terdapat stor penyimpanan cleaner,tanpa berfikir panjang dibuka pintu itu dan pemuda itu menyorok.Dengan jantung berdengup kencang,pemuda itu membatukan diri sehabis mungkin.

kruuukk..kruukk..pintu stor ditolak sedikit demi sedikit,muncung pistol jelas kelihatan.Pemuda itu pucat lesi . Namun belum sampai separuh jalan,pintu ditutup kembali.Pemuda itu mengeluh lega.

Tiba tiba, *PLOP* Karim muncul disebelahnya.Dalam keadaan hairan,pemuda itu masih dalam mood malas tanya banyak .Dia pun membuka pintu stor dengan berhati hati, ehh..tetiba terdampar padang ragbi dipenuhi player player yang bersiap hendak bermain dan kelihatan kenderaan berderet diparking ditepi padang.Pemuda itu yang masih terpinga pinga melangkah keluar dengan Karim pantas menyusul.

"ehh mat,lu jaga M3 gua baik baik tau.. ," seorang player berbadan tegap tiba tiba menghulurkan kunci berkey chain BMW kepada pemuda itu.

Maka pemuda itu pun menghidupkan enjim M3 bersama Karim yang terdiam dikerusi penumpang dan memandu pergi sambil player tegap itu masih menjerit memesan " jaga elok elok , "

---------------------------

ntah hapa hapa mimpi aku 




Aku Punya Pasal

Susahkah Menjadi Aku ??

Saturday, May 30, 2009

Menjadi anak kedua bukan senang.Apabila kakak demam,anak kedua kena jaga.Apabila kakak dahaga,anak kedua kena hulur air.Apabila kakak lapar,anak kedua kena start enjin beli makanan.Apabila kakak beli barang,anak kedua kena angkat barang.Apabila kakak nak lega demam,anak kedua pulak rasa nak demam.


Apa kejadahnya yong tau fu uncle nyanyi2 pun aku dah tak berselara.Confirm aku demam!!


Aku Punya Pasal

Derma Ikhlas banggg ...

Saturday, May 30, 2009


Selepas Dengkil dan Kelana Jaya,Uptown Kota Damansara merupakan rumah ke tiga ku.First time makan sini setelah diperkenalkan oleh En Taufik CPS.Koteaw Kantonis dia punya 'kick' memang tak dapat digambarkan dengan adobe photoshop sekalipun.Lepas jemu,try pulak yong tau fu uncle nyanyi2 dikedai sebelah.Serius.Setiap kali dia bercakap,mesti dalam nada lagu "kangkung berapa lorii ~~~," "tujuh ampaatt ," .. "balikk makann tiduuurr~~ ," .Walaupun suara dia tak sedap,tapi yong tau fu hasil tangan dia perggh!! Ekceli aku stop makan yong tau fu kira2 5-6tahun lepas selepas satu insiden hitam.Sejak tuh,memang persaingan menyelongkar hot dog dalam timbunan yong tau fu peringkat family aku sudah semakin suram.Rasa aja kuah yong tau fu,memang loya mengalah perempuan mengandung.Cuma tiadalah sampai mengidam buah pelam muda puncak gunung tahan.


Kuah uncle nyanyi2 memang lain dari yang lain.Bila aku makan,tiada loya loya.Kedai uncle memang selalu ramai orang.Tak payah susah2 letak patung kucing melambai lambai tuh,customer sentiasa ada.Tapi kekadang disudut benak aku,aku syak uncle nyanyi2 ni letak ganja la dalam kuah dia sebab aku dah ketagih semacam.Mungkin aku perlu bawak analisis di makmal Syah untuk maklumat lanjut.Bila 2-3 hari tak pekena yong tau fu uptown,bayangan uncle akan menjelma sambil melambai lambai dengan senyuman ,masuk seminggu tak kena memang ketar ketar mengkerekot dalam bilik.Hmm.Atau mungkinkah kerana anak uncle tuh comel?

Makanan di food court uptown damansara ni memang sedap sedap belaka tetapi yang tak berapa sedapnya bila setiap seminit .....

"boss..celita balu.. xmen,spiderman,cicakman,policeman"

"dik..nak beli kerepek pisang,kerepek ubi,kerepek strawberi ?? "

"bang..iklas singgit dua," -busker indon

"derma iklas bang...," pinta pilot orang buta

Yang aku nak fokuskan disini bukan lanun,bukan mak cik kuih dan bukan jugak busker seberang,tetapi peminta sedekah.Mereka akan datang dengan seorang orang normal yang sihat tubuh badan memimpin orang buta dengan membawa tisu dan pergi dari satu meja ke meja.Pertama kali aku kesana,memang aku kesian dan bersimpati,maka aku hulur singgit,dapat tisu.second time,aku kesian,singgit.third time,singgit.fourth time,singgit.Kalau dikira kira,aku akan datang ke uptown atleast sekali seminggu kadang kadang lebih dan setiap kali aku datang kena pow seringgit.Apa cer dah macam kena bayar wang perlindungan la pulak.Bukan berkira,sumpah aku tak berkira kalau kena gaya.Tapi lama kelamaan memerhati,aku dah mula menghidu sesuatu ke-ikan-an disini.Sebabnya ialah,peminta sedekah-peminta sedekah ini datang seakan akan ada timer,sebab aku tak penah lagi jumpa 2-3orang datang sekaligus.

Kalau lepak dalam sejam,baru akan perasan peminta sedekah lain pulak akan datang meminta sedekah seakan akan mengambil turn tapi setiap malam hampir muka muka yang sama yang datang.Bertitik tolak selepas tuh,perasaan simpati mula pudar.Kekadang kita menderma bukan sebab ikhlas sebenarnya,tapi sebab segan dengan girlpren (nak tunjuk baik konon) atau segan dengan orang sebelah tetambah kalau chicks(kedekut gila mamat sebelah gua..) .Lagipun dalam pemerhatian aku,hampir 90% populasi foodcourt akan mengeluarkan not biru seringgit sebagai derma entah ikhlas entah tidak.Jikalau satu round dapat pow singgit x 50 meja.Ni satu round beb,dalam 30minit sahaja.Satu hari 5 round,sebulan 30 hari .Congak congak pakai kakelater rm1 x 50 meja x 5 rounds x 30 hari = rm7500/sebulan .WoW! aku rasa kalau ada PHD pun belum tentu nak dapat gaji sebegini tetambah didalam ekonomi semasa ni.So dengan bermodalkan tisu dan sedikit tenaga,anda tak perlu bersusah payah mencari downline downline untuk kaya.Tak payah menyusah putar belit member join meeting MLM.

Sesungguhnya Rakyat malaysia amatlah pemurah.Banyak juga cerita pengemis menipu yang aku baca dalam akhbar mahupun internet.Ada kes berpura pura warak jual ayat Quran,tapi bila penguatkuasa tangkap,baca sepatah pun taktau.Rupa rupanya Myanmar mari.Bertitik tolak daripada situ,aku mula berfikir, kekadang aku derma bukan ikhlas pun,so daripada aku menderma tak dapat apa kepada mereka yang entah menipu entah idak,baik aku menderma kat masjid bila ada duit dan ikhlas.Maka start daripada tuh,tanpa segan silu kepada peminta sedekah,girlfren mahupun nora danish disebelah ,aku akan mengangkat tangan sahaja bila mereka lalu.Lebih baik aku bersedekah beli kerepek strawberi ,at least mak cik tuh ada usaha mencari rezeki.Lagipun orang buta tuh hanya diam,pilot dia pulak yang lebih lebih.Adakah OKU dieksploitasikan?mungkinkah mereka hanya mendapat komisen?atau mungkinkah mereka tidak buta ?Hanya Tuhan sahaja yang tahu

-----------------------------------------------------

Malam tadi aku macam biasa lepak uptown makan makan.Sebelah aku ialah couple di pertengahan usia.Aku syak baru berkenalan.Perempuannya cina,lelakinya berkulit gelap2 sedikit seperti orang samoa.

10minit pertama

"derma ikhlas bang... ,"

gua angkat tangan sahaja dengan senyuman tak berapa manis

brader samoa hulur singgit dengan penuh bergaya

20 minit

"bang..singgit duaa ikhlas ," pinta brader busker

gua angkat tangan sahaja dengan senyuman tak berapa manis

brader samoa...still macho,hulur singgit..

30 minit

"derma ikhlas encik...," pinta peminta sedekah shift seterusnya.

gua angkat tangan sahaja dengan senyuman tak berapa manis

brader samoa dah terpinga pinga usha aweknya sambil mengeluarkan dompet.

Mak cik depan gua ,dalam gelabah usha kiri kanan .. "kejap lagi boleh tak ? ,"

Erk?? getus gua .

Secebis hadis,gua mengaku gua tak hapal,google.com

Rasulullah shalallahu alaihi wasalam bersabda, “Barangsiapa dari kalian meminta-minta sementara ia memiliki uqiyyah [40 dirham atau 28 gram perak] atau seharga dengan itu berarti ia telah melakukan ilhaf [meminta terus menerus sampai diberi].” [Shahih, Malik II/199, Abu Dawud 1627, Al Baghawi 1602, dari Zaid bin Aslam dari Atha' bin Yasar secara marfu].

--------------------------------------
Sesungguhnya aku berharap agar aku tidak mengelak membantu mereka mereka yang benar didalam kesusahan dan sesungguhnya juga entri ini ditulis dalam situasi yang sangat lapar,biskut berperisa tuppaware cicah kopi pun jadilah....





Projek Kunang Kunang

PIMP MY RIDE

Friday, May 29, 2009

Setelah sekian lama menunggu habis peperiksaan final,akhirnya aku dan kakak aku pun meneruskan projek-projek yang terbengkalai selama ni.Kakak aku nak tukar bumper gen2 nya manakala aku pulak nak tukar lips dan spoiler GTi yang aku pasang hari tu.Biasala,memula dapat kereta dulu belum ada pengalaman pasang pasang bodykit dan maybe luck tak kena,aku dapat unit yang defect.Setelah call dan confirmkan order,kami bergerak ke Shell Bandar Manjalara sebab dah janji dengan seller nak COD sana.Terpaksa la bawak 2biji kereta sebab aku nak test spoiler baru dulu kat kereta aku sebelum beli manakala nak bawak bumper terpaksa la masuk dalam Gen2 sebab satria aku ketot.Selepas tol penchala,aku memecut laju dengan 0-100km/h dengan hanya memakan masa 70saat sayup sayup meninggalkan gen2 ungu nampak garang tetapi lembut enjinnya.


Ntah cemana dalam map google earth nampak jauh aja lokasi u-turnnya tapi laluan sebenarnya dekat aja,maka terlajaklah kami.Dalam mencari u-turn baru,aku tersempak dengan Helang Lebuhraya,PDRM punya EVO X,dalam tuh aku nampak 4 orang polis control2 hensem dapat memandu keta sport.Selalunya kereta peronda dua orang ja polisnya maybe yang dua orang lagik kat belakang beriya iya nak ikut testing.Apa apa ja la mat.Maka setelah 5minit menunggu di Shell Manjalara,seller pun sampai dengan menaiki Toyota Wish hitam bertinted Agong.Setelah proses testing2 sikit,aku angkat lip manakalah kakak aku angkat bumper,spoiler pula cancel sebab lebih kurang sahaja dengan yang aku beli sebelum ni.

Lepas siap masukan dalam kereta,kami bertolak pulang ke Kelana Jaya dan terus menuju ke kedai abang untuk memasang bumper.Lip aku tunggu lain hari sebab nak selesaikan masalah spoiler dulu.Nak beli yang Ori macam makan modal jugak,nak cat lagik.Adeh.Selepas proses tawar menawar,dapat la rm65 untuk upah pasang.Hasilnya


Kalau malam malam maybe la boleh tertipu kata Subaru Impreza bila kena cucuk dari belakang,tapi try cucuk balik,mesti kantoi kata gen2 auto..hahahha


dah nampak macam kura kura pulak kereta aku tanpa spoiler

kepada mereka mereka yang nak beli bodykit and confuse nak angkat PU or Fiber,sila baca advantages and disadvantages PU and Fiber

Secara peribadinya aku prefer PU untuk bumper tak kira depan dan belakang manakala untuk sideskirt,Fibre punya dah ok lain la kalo main drift.Lip satria aku beli sebelum ni jadi macam meleding kerana baca #10 PU .So kali ni aku test angkat fibre punya pulak,tapi kena hati hati sikit la lepas ni kalau lalu laluan curam dan nak parking.Entah kenapa petang ni panas takda mood pulak nak tulis berbunga bunga.Hanif Harun melaporkan dari kandahar,Italy.

Aku Punya Pasal

AKU SEBUAH SATRIA

Tuesday, May 26, 2009

Nama saya satria.Saya bukan berketurunan jawa.Saya dilahirkan diMalaysia hampir 10tahun lepas.Bapa saya melayu,ibu saya pula berasal dari jepun tetapi 90% darah yang mengalir dalam diri saya ialah darah jepun tetapi kualiti saya kualiti Malaysia.Saya mempunyai 2orang abang.Abang pertama bernama 1.8 GTi,beliau paling kacak dan perkasa antara semua,abang kedua saya pula ialah 1.6,rupanya biasa biasa seperti saya tapi berkemampuan lebih dari saya dan beliau agak sukar dijumpai.Dalam ketiga tiga orang adik beradik,sayalah yang paling lemah tetapi jika dibandingkan dengan abang abang saya,saya mampu pergi lebih jauh daripada mereka walaupun memakan masa.


Suatu hari saya menyusuri lebuhraya dengan kelajuan biasa biasa sahaja memandangkan jantung saya tidak mampu mengepam darah seperti abang sulung saya.Ketika saya berada dilorong kanan,saya dapat mendegar deruan bunyi yang kuat dari belakang,merdu sungguh bunyinya. Makin lama makin dekat.Tak lama kemudian,kelihatan silauan cahaya,saya ke tepi,Wow,abang ferrari,beliau amat populor berasal dari Itali.Sungguh pantas.Kalau lah saya abg ferrari."Ahhh,tak mungkin"kataku dalam hati sambil mengambil semula lorong kanan.Dalam fikiran tak sabar nak sampai destinasi.Lamunan saya terhenti apabila satu cahaya lagi kelihatan,oh,abg golf gti,beliau orang Jerman,patut la kencang sungguh larinya dan saya kekiri.Selepas itu,saya ke kanan semula.Tak sampai seminit,lampu bersinar lagi dari belakang,oh!,abang skyline rupanya,beliau orang jepun asli,pantas dan garang,saya ke tepi memberi laluan tanda hormat.Tak lama kemudian saya mengambil posisi asal,terkejut saya belum sempat panas tar,satu lagi kilauan cahaya,ahh,abg sulungku rupanya,1.8 GTi,beliau kebanggan keluarga.Saya memberi laluan tanda bersaudara.Sungguh mantap dan kacak,bila besar saya mahu jadi seperti dia lah getus hati saya.

Sambil tersengih sengih memikirkan masa depan,saya masuk semula ke lorong asal.Tenang menikmati pemandangan,angin sepoi sepoi bahasa,burung berkicaun.saya termengelamun sejenak dibuai angan angan.Bayangan bermain lari lari dengan abang ferrari melayang dalam fikiran"ahh,mustahil,setakat adik adik kecil boleh la aku buat buli..hihihi," ketawa saya membayangkan adik adik kecil menangis ditinggalkan saya jauh jauh.Tanpa disedari satu kilauan putih yang menyilaukan mata saya ,apa jenis makhluk yang menyilaukan ni.Saya cuba memerhatikan ke belakang dalam keadaan pening pening,tak berapa nampak,saya pun memberi laluan,mungkin ini Mercedes,orang kaya Jarman. Brruu..Brruu..bruu..sayup sayup hilang dari pandangan.Errk..adik kancil ?

Analisis saya

RIWAYAT HIDUP SEORANG KEREPEK

Monday, May 25, 2009

Hi,nama saya mohamad hanif b harun,panggil saya joe.Saya ialah seorang penganalisis separa pro.Saya tiada kaitan dengan mana mana gadis mongolia ataupun VVIP.Yang saya analisis hanyalah rakan rakan yang kesunyian.Suspek hari ni ialah En Kerepek.Saya mengenali En kerepek sejak 2007 sewaktu di Melaka.Encik kerepek suka berjaga di malam hari dan tidur berselebung selimut disiang hari.Desah desus mengatakan beliau adalah batman tetapi tidak mungkin sebab batman sebenar terbukti ialah ialah kuyu (http://betmen.wordpress.com), Mungkinkah beliau vampire?tidak juga kerana beliau lebih suka minum air apel dan takut melihat darah serta cupcake.Kadang beliau akan mengikut rakan rakan serumah keluar makan,kekadang beliau lebih suka mengunci diri di bilik dan akan mengambil masa untuk membuka pintu dengan muka separa cemas.Maklumlah orang share bilik,sukar mempunyai privacy.

so mari kita merungkai masalah abang kerepek kita satu persatu

Sila baca luahan hati en kerepek dahulu di

Analisis saya:
1. En kerepek tidak boleh menyalahkan perempuan melayu berisi sebab saya rasa punca sebenarnya ialah en kerepek yang kurang isi yang menyebabkan jika perbandingan dibuat en kerepek akan kelihatan tak ubah seperti model kariktur nightmare before christmas.Saya sudah beberapa kali menawarkan lemak saya untuk didermakan kepadanya tetapi beliau menolak.
2. Bagaimana en kerepek mahu perempuan melayu bergelak ketawa dengan menutup mulut jika en kerepek sendiri pun menguap tak ubah seperti hipopotamus.Saya mengenali seseorang yang ketawa menutup mulut,beliau berumur 40-an .En kerepek boleh menghubungi saya jika berminat.
3. Apakah yang menggusarkan en kerepek kerana bagi saya en kerepek sungguh kaya raya sekarang sehinggakan mampu menggukan komputer apel.En kerepek menyebut tentang tidak suka keluar bershopping tetapi jika cha mengajak en kerepek keluar ke shopping kompleks terkemuka,en kerepek sanggup datang dari jauh.Saya meragui status kecenderungan en kerepek.
4. En kerepek menyatakan mempunyai teman wanita memakan kos yang banyak.Ini tidak benar sama sekali kecuali dalam kes cha yang terbukti memerlukan maintainance tak ubah seperti memiliki BMW 5series.Bagi saya,kos yang mahal ialah sewaktu peringkat permulaan sebagai wang investment.Ia seperti mana mana bisnes MLM yang memerlukan modal dan bila sampai masanya,en kerepek hanya perlu menuai hasilnya.
5. Encik kerepek mahu tunggu sehingga en memiliki wang yang mengcukupi terlebih dahulu,adakah ini bermakna encik kerepek akan terus menagih kasih sayang cha untuk jangkamasa 5-6tahun lagi ?
6. Encik kerepek mengatakan kawan kawan yang berteman agak sukar diajak melepak.Ini tidak benar kerana semasa awal semester lepas,saya melawat en kerepek hampir setiap malam selama seminggu sehinggakan menjejaskan pretasi semasa saya.Adakah masih tidak cukup pengorbanan ini?
7. En kerepek perlu berhenti mebandingkan cha lebih baik dari saya kerana situasi kami berbeza.Cha menjalinkan hubungan jarak jauh dan sudah tentu sentiasa kegersangan manakala encik kerepek pula sentiasa kesunyian makan sudah tentu cha lebih mampu memuaskan en kerepek.Lagipun status kecenderungan cha juga masih samar dan ada desah desus mengatakan cha bercinta hanya sebagai helah mengaburi pandangan masyarakat.

Kesimpulannya en kerepek patut berhenti menyalahlan kesemua faktor diatas dan keluar dari tempurung.Encik kerepek tidak boleh terus menanti seseorang seperti liah dezon mahupun sora aio kerana mungkin dihayat akan datang encik kerepek tidak lagi akan dijelmakan sebagai manusia lagi dan silap haribulan mungkin berakhir sebagai kacang sepat dan dimakan saya.Oleh itu encik kerepek perlu menghentikan demand demand yang tidak ubah seperi Hindraf ini.


Aku Punya Pasal

Kisah Teladan Seorang Pemuda Separa Warak

Sunday, May 24, 2009

Disini aku ingin bercerita sedikit tentang kisah seorang pemuda.Disebuah kampung yang aman damai,terdapat seorang pemuda yang agak kacak.Pemuda tersebut bukan tak alim,alim,cuma kurang rajin untuk menunaikan sembahyang berjemaah dimasjid .Tetapi memandangkan setiap pukul 7.00pm beliau menerima mesej pesanan ringkas yang  tak pernah suscribed pun berbunyi seperti "dah boleh2 balik kot" , "ingat tuhan sama la " , " esok sambung lepak " dan sabagainya.Maka pemuda itu terpaksalah merajin rajinkan diri ke masjid menyertai bapa dan adiknya.Tapi lama kelamaan sudah menjadi satu kebiasaan malah menyeronokkan pula bagi pemuda itu melihat telatah orang orang lamo bersembang.

Pada suatu petang,adik pemuda tersebut telah mengajaknya ke masjid menunaikan fardhu asar.Pemuda itu memang jarang sangat mengerjakan fardhu asar di masjid ni,tetapi mengenangkan dengar dengar cakap orang orang kampung mengatakan anak tok imam ni cun jugak orangnya,maka pemuda itu mengigihkan diri juga ke masjid,Mana tahu ada rezeki boleh jugak bermertuakan tok imam,maka pemuda itu pun mengenakan pakaian masjid dan menuju ke masjid bersama adiknya.

Apabila sampai,pemuda itu bergegas mendapatkan kedudukan saf yang paling berdekatan dengan tok imam agar kehadirannya disedari.Selepas mengambil port yang dikira paling dekat dengan tok imam selepas hieraki orang orang kuat masjid yang lain ,pemuda itu pun tersenyum gembira sambil mengangkat takbiratul ihram.Selesai imam memberi salam ,pemuda itu pantas berzikir dan mengangkat tangan tinggi tinggi berdoa makin tinggi apabila melihat imam memusing mengadap makmun.Selesai mengaminkan doa,pemuda itu pantas menuju ke sudut masjid dan lantas mengangkat takbiratul ihram dengan harapan bertambah kagum tok imam masyarakat kampung terhadapnya memandangkan pemuda sebayanya kebanyakkan membuang masa diwarung atau merempit tak tentu hala.Maka bertambah cerahlah peluangnya mengorat anak tok imam.

Beberapa minit kemudian,pemuda itu sudah merasa sedikit kelainan,keadaan tidak seperti selalunya seperti ketika dia menunaikan sembahyang maghrib.Pemuda itu semakin cemas apabila ekor matanya dapat mengesan banyak mata mata dihadapan memandang kearahnya.Beliau terus mepercepatkan segala rukun dengan bacaan tunggang langgng dan selesai sahaja memberi salam,beliau terus keluar ke parking menunggu adiknya yang menyertai makmum lain mendengar ceramah pendek tok imam.Apabila adiknya datang,soalan pertamayang terpacul keluar dari mulut adiknya ialah "abang sembahyang apa tadi selepas sembahyang asar?sembahyang asar tadak sembahyang sunat la," .Terus pemuda itu memecut laju motosikalnya tanpa melihat kirikanan.

Sehingga sekarang pemuda itu sering tertanya dalam dirinya agak agak tok imam atau makmun lain percaya atau tidak yang mungkin beliau menunaikan solat hajat ataupun solat sunat isthikarah.

Aku Punya Pasal

Exam , Exam dan Exam

Friday, May 22, 2009

Tidak dapat disangkalkan lagi yang semester ni merupakan exam week yang paling mencabar untuk seorang student berwibawa seperti aku(kelas kelas batal pun aku pergi kot) .First time dalam sejarah di MMU exam aku 4hari berturut turut dimana 3 daripadanya pada pukul 9 pagi yang sudah pasti bukan masa kegemaran aku berada di alam nyata.So hari ni aku dah tamatkan 4 daripada 6 subjek yang aku ambil dan paper seterusnya adalah esok pagi pulak.


Orang cakap ilmu ni patut dikongsi dan seseorang itu mendapat pahala apabila dimanfaatkan oleh orang lain yang telah diajar.So disebabkan otak aku masih fresh dengan ilmu ilmu yang aku hafal sebelum masuk exam managerial communication sebentar tadi,aku nak kongsi serba sedikit apa yang aku belajar dari subjek ni.Salah satu topik yang diajar ialah mengenai cara cara menyampaikan berita buruk/sedih kepada seseorang.Aspek yang paling pentang ialah cara pembukaan bicara yang merlukan teknik yang tepat dan mantap.Teknik ni saya namakan 'senyum dan tampar' sempena keadaan perasaan yang akan dialami mangsa.So pembukaan bicara yang bagus ialah dengan memberi sedikit kata kata penyedap hati atau pun dinamakan kata pancing.Rujuk contoh dibawah:-

Soalan:
Anda telah terlanggar kucing parsi kesayangan jiran anda yang amat disayanginya.Huraikan langkah lagkah senyum dan tampar untuk menyelesaikan masalah berbangkit.

Pembuka bicara :-
" Kalsom , saya tengok kucing farsi awak sungguh comel dan gebu bak tuanya.Tentu ia mendapat makanan yang mahal dan tidur di atas sofa yang mahal mahal kan.saya rasa kalau ia dikalerkan dengan warna pink tentu akan lebih membangkitkan seri wajahnya.Saya dah lama memuja cara penjagaan kucing yang awak amal amalkan sehingga ia menjadi sihat dan kuat.,"

Setelah dipuji lebih kurang,masukan pula ayat sebenarnya

" saya rasa awak tentu sungguh sayangkan kucing awak kan,saya juga sayang kucing awak dan saya rasa tuhan juga lebih menyayangi kucing awak sebab itu ia ditakdirkan 'pergi' hari ini. "
(didalam situasi ini,jika Kalsom masih berdiri statik,teruskan langkah seterusnya )

untuk menyedapkan semula hati mangsa,kita masukkan pula kata pancing penutup

" Saya pasti ia pergi dengan tenang tanpa rasa sengal kerana saya melanggar ia dalam kelajuan 180km/j dan terhumban terus diatas rumput tanpa terkena mana mana objek keras yang membahayakan.Lagipun saya hanya nampak ia menggelupur lebih kurang 10saat sahaja dan saya pasti itu masih dalam tempoh yang selamat untuk mati ,baiklah khalsom, banyak pula baju nak jemur ni,saya masuk dulu ya,A'kum "

Berikut adalah contoh menyampaikan berita buruk atau sedih kepada seseorang dan pastikan ia didalami terlebih dahulu dan lebih afdal jika pengucap meminta maaf dan melangsaikan hutang terlebih dahulu kepada saudara terdekat sebelum melakukanya.




Aku Punya Pasal

Jawapan untuk tohmahan tohmahan ke atas aku

Thursday, May 21, 2009

Berikutan tohmahan tohmahan tidak berasas yang dikeluarkan oleh saudara bobo di http://bobobuatblog.blogspot.com/2009/05/sedikit-tentang-seorang-anip.html ,14 laporan polis telah dibuat oleh aku di setiap IPD negeri dan 34 saman fitnah telah dikeluarkan oleh badan badan bukan kerajaan selaku bantahan terhadap tohmahan tohmahan tersebut.Disini aku mengambil kesempatan menjawab segala tuduhan tersebut.


SALIN/TAMPAL dari bobobuatblog
Sedikit Tentang Seorang ANIP

1. Apabila Anip cuba keluar malam dari rumah beliau melebihi pukul 1900. Emaknya secara automatis akan berkata 'NO' . Anip kemudian akan menggunakan ayat power beliau 'nak p rumah bobo stadi ramai-ramai' walhal beliau akan terus ke cyber cafe untuk main counter strike. Peristiwa ini berakhir apabila emak beliau call bobo dan bertanya 'anip ada situ'? lantas dijawab 'saya dekat kedai makan ni makcik, anip dah lama tak mai'.

2. Sewaktu darjah satu beliau datang ke majlis hari jadi bobo dan report
mak bobo ,bobo pinjam dia 50sen/5kupang.

3. Dulu mempunyai scooter berekzos ala-ala Che Lat Naga dan bunyi seperti Ducati 1098.

4. Hidung beliau sudah tidak asli lagi.

5. Dahulu beliau adalah Ketua Geng Anti-Bunga,beliau juga bertanggungjawab membubarkan geng ini dengan ada awek.

6. Anak murid kesayangan Cikgu N. Cikgu N sayang beliau.

Banyak lagi fakta-fakta beliau yang akan didedahkan. Ini sekadar tip of the iceberg sahaja.

Komen saya

1. hahaha..yang nih ada sedikit asasnya. Sehinggakan aku perlu membuat operasi sulit ala2 SAS,PASKAL,Komando 69 untuk mengubah no telefeon bobo secara senyap senyap dalam phonebook handset mak aku ke nombor yang sudah tiada dalam talian agar rancangan rancangan aku tidak tergendala.Tetapi itu semua dulu dulu beb,tapi kenapa sampai sekarang bobo masih berlari lari pulang ke rumah ala cenderalela sebelum pukul 12am ??
2. Sebagai seorang bakal usahawan berjaya,aku telah diajar dari kecil untuk membuat buku akaun.Cemana aku nak cover 'short' 50sen tuh dalam buku akaun ? baki debit kredit dah lari tuh beb..sifat amanah tuh penting
3. Sebagai seseorang yang tidak mampu memandu ducati seperti bobo,aku hanya dapat membuat bunyi ducati sahaja walaupun perginya saing saing dengan basikal racing 'west macleran ' bobo sahaja.
4. Aku memang pernah menjalani pembedahan tetapi sampai sekarang tak pernah mendedahkan sebabnya kepada umum demi menjaga maruah seseorang.(hahahaha..)Yang boleh aku bagitau ialah masalah hidung aku berpunca dari satu kejadian hitam sewaktu aku di darjah satu.Kesan dan trauma sampai sekarang aku alami.Untuk maklumat lanjut hanya bobo yang mengetahuinya.
5. Memang aku ialah Presiden Kehormat Persatuan anti-Bunga dan bobo sememangnya sudah disingkir kerana mempunyai girlpren diusia 12 tahun lagi yang secara terangnya melanggar hukum syarak persatuan sendiri.Sewaktu presiden dan ahli ahli lain masih bermain lari peluk peluk tiang sewaktu rehat atau jentik jentik getah pemadam,bobo akan hilang memadu kasih di tempat tempat tersorok.
6. Aku memang telah direkrut untuk oleh cikgu N untuk menjadi spy yang menyalurkan maklumat maklumat sulit aktiviti para pelajar tetapi walaupun aku di'torture' seperti rambo kena rendam dalam kolam ada lintah,aku masih menyimpan rahsia rahsia sulit rakan rakan.

berikut adalah serba sedikit komen dari saya.Sekian.

Aku Punya Pasal

15 Dalil Mengapa Anwar Tidak Boleh Jadi PM

Monday, May 18, 2009

Sejak sekian lama sibuk bermesyuarat di KLCC,Tan Sri Anwar Mahmod ( http://bobobuatblog.blogspot.com/ )akhirnya sempat meluangkan masa on YM! dan promote blog sabulnya.Saudara Anwar ni aku kenal sejak darjah 1 lagik time sekolah seri indra dan beliau sampai sekarang menjadi insan contoh di mata parents aku.Jikalau parents aku memerlukan contoh pelajar berjaya diantara member member aku,confirm Anwar calon tunggal.Nak harap DD, Amin,Kelvin mahupun Pak Choh tolak tepi lah,dah terang terang jahat mengajar aku tuang sekolah .Tidak dinafikan beliau amat aktif dengan segala aktiviti sekolah sehingga menjadi ketua untuk beberapa kelab dan juga mewakili sekolah dalam beberapa acara sukan.Kecemerlangan beliau diramal berterusan oleh bomoh siam yang mampu meneka jenis motor dengan menghidu asapnya,.Tetapi mampukah beliau menjadi Perdana Menteri Malaysia seterusnya dengan segala pencapaian beliau? ikuti kupasan saya selaku penganalisis politik member member didalam '15 Dalil Mengapa Anwar Mahmod Tidak Boleh Jadi PM' .

15 Dalil Mengapa Anwar Mahmod Tidak Boleh Jadi PM


1. Beliau mudah cemas
ini tidak baik dikala situasi Malaysia di ambang kemelut atau krisis kerana beliau akan menjadi orang pertama terbang ke Hong Kong untuk suaka politik.
2.Beliau masih tidak mampu berdikari diusia 7 tahun
ini menunjukkan beliau memerlukan bantuan luar sekiranya masalah melanda
3. Beliau sungguh pantas beredar
Ini tidak elok dikala parlimen membentangkan bajet 2024 ,beliau akan mencapai kunci dalam masa 2milisaat dan terus beredar sambil berkata 'aku balik dulu'.
4. Beliau pantang dikutuk keturunan
Ini boleh menimbulkan kekecohan seperti membaling pasu ke kepala ketua pembangkang di parlimen jika pihak pembangkang mengutuk keturunannya.
5. Beliau akan berdengus sekira dikutuk
Ini sudah pasti sesuatu yang tidak sihat untuk mikrofon di parlimen dan akan memerlukan wang pembayar cukai untuk membaikinya.
6 Beliau tidak dapat melupakan cerita lama
Masalah dalaman akan menganggu tugasnya maka tak hairanlah jikalau Pulau Langkawi pun akan menjadi milik Singapura jika kes dibawa ke ICJ.
7. Beliau kuat makan nasi kandar , air berkabonat dan tidak makan sayur
ini dijangka memendekkan jangka hayat beliau akibat segala penyakit angkara obesiti maka rakyat perlu membayar untuk kos istiadat perlantikan Perdana Menteri seterusnya
8. Beliau memandu lagenda tanpa stripe
Ini menunjukkan beliau seorang yang tidak berjiwa seni maka tidak hairanlah jikalau semua banggunan di Malaysia hanya dibenarkan dalam bentuk petak petak
9. Beliau anggota geng ikan ganas
Ini bercanggah daripada undang undang tubuh negeri yang melarang perdana menteri dari menganggotai mana mana persatuan termasuk persatuan ikan (bukti:rujuk dibelakang kereta kelisanya )
10. Beliau mempunyai tulisan bak kaligrafi
Ini menyukarkan proses memeterai perjanjian perniagaan dianatara negara negara dan tidak mustahil tulisan beliau perlu dkaji ahli kaji mesir purba terlebih dahulu
11. Beliau memuja band A.C.A.B (all cop are bastard )
Sudah tentu Jabatan Polis akan ditutup dan digantikan oleh home guard
12. Beliau susah dipanggil keluar ketika di rumah
Ini dijangka merumitkan segala urusan rasmi seperti lawatan delegasi luar negara dan pelabur untuk berjumpanya
13. Beliau suka ayam ayam ayam
Sumber ayam Malaysia akan dikawal beliau dan rakyat malaysia hanya dibenarkan makan mee maggi perisa ayam sahaja
14. Beliau sudah terbiasa memandu porshe
Semua kenderaan rasmi kerajaan ,Proton Perdana dijangka ditukar kepada porshe panamera dengan menggunakan duit hasil penat lelah rakyat
15. Segala rahsia animal instinct beliau didalam genggaman aku
Ini merupakan point utama mengapa anwar mahmod tidak boleh menjadi PM kerana beliau perlu memberi segala projek mega dan tender tender kepada aku dahulu demi menutup rahsia rahsia ini.


Aku Punya Pasal

Selamat Hari Guru

Saturday, May 16, 2009

Selamat Hari Guru kepada semua warga pendidik.Apapun aku nak mintak maaf kepada
# Puan Pengetua,susah susah sahaja 'tumpangkan' aku dengan megat naik kereta dia balik sekolah.Hahaha (terngiang ngiang kata kata din "PC ada 2 kosong lagik ni,cepat2 mai" .
# Cikgu matematik form 5 lupa nama kerana memaafkan kami atas kesalahan tuang rehat awal. (lapaq betoi aritu )
# Cikgu matematik form 5 yang sama sebab satu kelas tipu adjust jam bagi rehat awal.Minta maaf lagik. (kalau keluar lewat ayam ayam besar kat kantin orang sapu,harap cikgu memahami )
# Cikgu Matematik dari lumut apa ntah nama sebab tersalah susun ayat bila bercakap sehingga beliau menangis.( sumpah aku tak sengaja)
# Cikgu Adi , kaunselor (btoi ka eja?),Terima kasih sebab mem'bebaskan' aku dengan ikat jamin apabila ditangkap orang Jabatan Pendidikan. (Sumpah saya mana hisap rokok cikgu,Dunhill paduit pon taktau )
# Cikgu S dan D kerana selalu mengutuk beliau

dan semua cikgu yang pernah mengajar aku termasuk di sekolah rendah dan tadika .

Aku Punya Pasal

Cemana Kira Ni ??

Thursday, May 14, 2009

Ustaz ustaz sila beri pendapat sikit..


aku rasa mamat ni tak tau bahasa omputih kot...tuh la sebab aku sokong kerajaan buat Matematik dan sains dalam bahasa inggeris

Credit : omaq.org

Aku Punya Pasal

TESCO pump station

Thursday, May 14, 2009


Tahukah anda yang Tesco juga ada membuka stesen minyak ? kalau dah tahu,sila main jauh jauh,kalau tak tahu,meh baca sedikit info.Aku pun tahu time surfing pasal RON..


Tesco first started selling petrol in 1974. Tesco sells 95, 97 and 99 RON (a fuel developed by Greenergy of which Tesco is a shareholder) petrol on a retail basis from forecourts at most superstore and Express locations. Tesco have recently diversified intobiofuels, offering petrol-bioethanol and diesel-biodiesel blends instead of pure petrol and diesel at their petrol stations, and now offering Greenergy 100% biodiesel at many stores in the southeast of the United Kingdom.

On 28 February 2007 motorists in South East England reported that their cars were breaking down. This was due to petrol sold by Tesco and others being contaminated with silicon,[61] Tesco has been criticised with claims that they had been alerted to the problem as early as 12 February 2007. On 6 March, Tesco offered to pay for any damage caused by the faulty petrol, after printing full page apologies in many national newspapers.[62]



Berita Hari Ini

Berita Dari Kangar

Tuesday, May 12, 2009


Berita Hari Ini: Jumpa motor RM70,000

KANGAR: Penduduk kampung terpaksa melipat kaki seluar mengharungi lumpur untuk menahan dua suspek mencuri motosikal yang cuba bersembunyi dalam petak sawah sebelum membelasahnya hingga menyebabkan suspek terbabit dikejarkan ke hospital, malam kelmarin.


Dua lelaki berasal dari Tanjung Piandang, Perak itu sebelum itu dilihat melaram dengan motosikal berkuasa tinggi bernilai lebih RM70,000 yang dicuri di Taman Seri Firdaus di sini, kira-kira jam 7.50 malam.

Bagaimanapun, kelibat dua lelaki itu dikesan penduduk yang bertindak mengejar hingga mereka hilang arah dan memasuki laluan mati, berhampiran Pusat Matrikulasi Arau, dekat sini.

Pemilik motosikal, Nizam Yusof, 33, berkata seorang suspek bertindak membaling topi keledar ke arah adik iparnya ketika cuba melarikan motosikal jenis KTM 950 cc yang dibelinya enam bulan lalu dalam pagar rumah di Taman Seri Firdaus.

“Adik ipar saya melihat kelibat empat lelaki dalam sebuah kereta Perodua Kancil berhenti di depan rumah dan dua lelaki ini kemudian memasuki laman rumah untuk mencuri motosikal dengan menggunakan kunci khas.

 “Dia menjerit meminta tolong hingga menyebabkan salah seorang suspek membaling topi keledar menyebabkan dia ketakutan dan bersembunyi di dalam rumah,” katanya ketika ditemui selepas membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kangar, di sini.

Ahli Kelab Gapura Bikers bertindak memaklumkan kecurian kepada rakan mereka bagi meminta bantuan sebelum seorang rakan mengesan dua supek menunggang motosikal di kawasan Arau menghala ke Changloon

--------------------------------------------------------------

Bagi aku,pencuri tuh sepatutnya membuat kertas kerja serta research tentang negeri Perlis terlebih dahulu sebelum mencuri motosikal berkuasa tinggi tersebut .Ini kerana di Perlis berapa kerat sangat yang pakai motosikal canggih2 camtuh,aku rasa pun tuh satu satunya motosikal KTM kat Perlis.Kalau pakai Blade250 pon dah habis gempak macam bawak Ducati.Setakat nak spot motor motor camtuh hilang bukan susah sangat.Oleh itu aku mencadangkan pencuri itu hanya mencuri Ex5 sahaja selepas ini.

Aku Punya Pasal

Satu Hari Dalam Sejarah

Saturday, May 09, 2009

Diakhir akhir semester,memang sudah menjadi lumrah di MMU melihat kelas kelas seperti di sekolah Palestin semasa diserang Israel.Bilangan pelajar boleh dikira oleh budak berumur 3 tahun tanpa banyak masalah.Sebagai seorang pelajar yang cemerlang,sudah menjadi tugas aku menghadiri kelas tanpa mengira samada kedatangan diambil atau tidak.Semua itu tidak penting bagi aku,yang penting,ilmu yang akan dibawa sehingga ke mati.keh3.Ekceli harini aku ada kelas tutorial sejam sahaja dan memandangkan aku tiada aktiviti lain dan akan bosan melihat muka kuyu seharian dirumah,aku mengambil keputusan untuk ke kelas merasa aircond,kat rumah ni bahang semacam.

Ketika sampai ke kelas,jam menunjukkan aku telah lewat 20minit,tercungap cungap jugak walaupun naik lif.Dengan berdebar pintu dibuka,ekor mata ku pantas target tempat paling selamat dari kena tuju tuju dengan lecturer.Alih²,kelas tak start lagik sebab hanya ada 3 orang students sahaja termasuk aku.So kelas ditangguh sehingga pukul 3.30 memandangkan slot terakhir kelas untuk hari ni 3.30.So aku pon lepak la dengan lecturer,2 orang lagik dah blah.Baik punya alasan membe call lupa kunci la..Macam2.So aku lepak borak2 dengan lecturer sampai pukul 3.30,sekali sunyi sahaja.Tiada siapa yang muncul.Dalam hati aku dah memang maki2 semua orang,dah la aku tak buat langsung soalan dan tak tau apa langsung.

So nak tak nak,lecturer pun start kelas dengan aku satu satunya student.Last sekali aku berada dalam situasi sebegini ialah pada tahun 1997 ketika aku berada di darjah 3.Ketika tuh aku mengikuti kelas fardu ain dipetang hari.Entah macam dirancang,semua bebudak tuang kecuali aku pelajar tercemerlang.Sedih tengok muka lecturer,dah la sembang sembang tadik dia cerita dia ulang alik dari Seremban ke Cyberjaya setiap hari dengan travel selama hampir 50minit.So untuk menghilangkan kesedihan beliau,takkan aku nak sua bontot pulak,so aku pon menjadi pelajar terbaik.Nasib aku jugak,Entah macam mana subjek macroeconomics yang aku study semalam hampir sama sahaja dengan soalan chpater 11 kelas Statistic ni.Tanpa masalah banyak,semua soalan aku angkat tangan walaupun memang tiada orang lain yang nak angkat tangan haa..Dalam sejarah jugak kelas tamat dalam masa 15minit sahaja.Kompom A++++ dalam tangan

Automotive

Gumball Rally:Coast To Coast 2009

Thursday, May 07, 2009


Gumball rally adalah perjalanan tahunan sejauh 3000miles=5000km yang memakan masa lebih kurang 8 hari dan setiap tahun laluan perjalanan berubah ubah.Diasaskan Maximillion Cooper pada tahun 1999,gumball rally dah terkenal diserata dunia.Dan untuk pengetahuan anda,untuk sesi 2009,ia sedang berlangsung sekarang sejak 1hb lalu dan akan tamat pada 8hb May ini.Yuran untuk menyertai gumball ialah lebih kurang rm145,000 dan yang join bukan la orang orang biasa dan kereta kereta biasa.

Kenapa di Malaysia tiada aktiviti sebegini atau mungkin aku sahaja yang tidak tahu??

Aku Punya Pasal

Exam

Thursday, May 07, 2009

Diakhir akhir semester ni,memang memacam menda nak kena setel sebelum final exam.Assignment yang bersepah pun time ni la nak kena berkejaran mintak pinjam sana sini nak tiru,nak harap buat sendiri,kelas pun masuk boleh bilang dengan jari.Dah masuk pun belum tentu paham.Sampai sekarang kalau orang tanya aku ambik subjek apa semester ni,aku still tak leh jawab dengan konfiden apatah lagik kalau orang tanya nama lecturer mahupun code subjek.Online notes pun bersepah nak kena print untuk study sebelum final.Dan minggu ni juga kami kena berdebat setelah sekian lama tertangguh.Sapa menang jangan tanya la,sampai menangis pihak goverment suruh kami stop memberi hujah hujah yang bernas lagi mantap.Lecturer tanpa perlu memikir panjang terus memghadiahkan kami gelaran juara untuk sesi tersebut.Kemungkinan bangun awal berak dan sempat bersarapan telah memberi aku semangat yang membara untuk maki orang.So kuyu dan chap sudah boleh bolehlah mengisi borang penarikan diri dari skuad debat MMU .


Hidup,seperti biasa penuh dengan ranjau lagi lagi dekat dengan final exam ni.Tak tahu kenapa mungkin umat melayu telah dikurniakan tuhan dengan sifat yang maha malas.Setiap kali nak buka buku study,akan ada sahaja benda yang datang di benak fikiran agar melengah lengahkannya.Time tuh jugak la pelbagai persoalan seperti dimana maria ozawa dilahirkan? apa gosip terbaru ? berapakah bilangan kabinet mexico ? akan berlegar legar diminda aku dan tanpa banyak soal tangan aku akan menanyakan encik google yang akan memberi berjuta jawapan yang boleh menyesatkan aku diserata tempat.Bak kata pepatah esok masih ada.Perangai zaman sekolah menegah sentiasa masih ada.Time tuh seminggu sebelum exam semangat menggunung nak study,tapi bila nak start,kata hati asyik sebut esok la,esok la, sehinggalah malam sebelum exam.Sehari sebelum exam,mesti akan kata malam ni aku study habis habisan.Bila malam pula,hati berkata esok pagi bangun awal awal pukul 3-4 pagi study ,time tuh sunyi,ilmu masuk.Bila jam dah melalak pukul 4 pagi,mata memang jangan harap nak bukak.Sambung tidur dengan harapan selepas mandi sebelum ke sekolah sempat lagik study sikit.Bila dah pagi lepas mandi,akan terfikir pulak baik ke sekolah dan study disana leh tanya member2.Sampai sekolah,bila dah jumpa member2 ,mula la pung pang pung pang sampai la cikgu cikgu dah terjerit suh masuk dewa peperiksaan.Time tuh,hati akan berkata 'tiru aja orang sebelah'.

Mungkin kalau zaman sekolah dulu aku study seminggu awal sebelum exam,mungkin sekarang aku sedang menikmati summer di UK.

Flickr Images