Eksperimental : GPS kereta didalam kapal terbang

Thursday, December 16, 2010


3 minggu lepas aku telah membeli GPS device brand China, OODO dari meysgadget . Yang best mengenai benda benda ciptaan China ni, alat alat elektronik yang dihasilkan mengandungi function yang lebih dari alat elektronik berjenama dan ditawarkan dengan harga yang jauh lebih murah.Namun yang selalu menjadi kesangsian pembeli ialah ketahanan produk itu sendiri namun kalau tidak bernasib baik ,barang berjenama pun boleh rosak dalam masa yang singkat.Malah kebanyakan barang berjenama itu sendiri di kilangkan di ChinaJadi aku membeli dan sekaligus menguji barangan berjenama China yang selalu di khabarkan tidak berkualiti.Buat masa sekarang , alat ini memang tiptop dengan 5 jenis software GPS.Selain menawarkan perisian GPS,alat ini turut menawarkan fungsi fungsi multimedia lain seperti video player,mp3 player,permainan games dan E-book.


Hujung minggu lepas aku telah membawa bersama gajet aku ini sebagai peneman ketika menaiki kapal terbang untuk pulang ke Cyberjaya .Dengan alat ini ,setidak tidaknya aku boleh melayan movie sepanjang 45 minit perjalanan. Sepanjang penerbangan ,aku melayan movie walaupun kekuatan bunyi agak tenggelam dek kerana bunyi enjin pesawat.Dalam melayan movie,tiba tiba aku terfikir bolehkah alat ini berfungsi di dalam pesawat.Maka aku pun mencuba........jawapannya......................................................................................................... Tidak!

Mengapa ??? dari apa yang aku google
  • Kapal terbang terlalu laju untuk sesetengah gajet GPS kereta untuk mengenalpasti lokasi yang tepat
  • Gangguan daripada pesawat itu sendiri
Namun ada sesetangah gajet GPS yang dikatakan mampu digunakan di dalam pesawat seperti TOMTOM.

Malas

Thursday, December 16, 2010


Arghhh..kenapa malas....mengapa malas....bagaimana malas....adakah malas....apakah malas...malas jadi pemalas.....!!!!


Aku nak update hari hari pasni.. janji melayu vol.4


Ikan Pekasam

Wednesday, November 24, 2010


Seperti kanak kanak yang lain,debaran membuka tudung saji sewaktu tengah hari tak ubah seperti debaran membuka mangkuk tandas awam ketika sedang sesak.Tapi sebagai manusia,setiap benda baru yang kita cuba merupakan satu pengalaman dan pengajaran untuk masa akan datang.

Satu tengah hari yang agak biasa,aku pulang dari sekolah rendah macam biasa.Hari ini aku pulang lewat sedikit angkara berjudi menikam nombor di kedai runcit di tepi sekolah.Hadiah utama poster XXL titanic manakala hadiah hadiah sampingan berupa pemadam XXL titanic.Yang ni pilihan aku.Waktu itu scene permainan jentik pemadam memang meriah,serta filem titanic memang tengah hot.satu kombinasi yang akan meng'up'kan status seseorang di arena peng'rubber'an.Macam biasa,aku menuju ke tudung saji.Tiada lalat.Lauk semua memang sedap sedap.Yang paling aku kecur air liur hari itu adalah nugget.Nugget ni lain macam.besar dan kelihatan agak hangit.Setelah membaca doa doa yang patut,aku pun makan.Beberapa saat kemudian ................................................ aku terus menuju ke bilik air untuk mencari berus gigi serta ubat gigi strawberry.



Ikan pekasam .Salah satu hasil kejuruteraan orang melayu yang terunggul selepas Proton satria Neo CPs.Boleh dikatakan semua mak cik mak cik dan pak cik pak cik sukakanya.

Aku Punya Pasal

Library

Tuesday, November 23, 2010


Dalam satu semester di MMU,kebarangkalian aku singgah di Library amatlah nipis melainkan untuk aktiviti group disccussion,pinjam pc untuk check jadual sebab lupa kelas atau bermeditasi sebelum peperiksaan akhir tahun.

Hari ini,malam ini,saat ini,aku telah berubah.Aku ingin library menjadi rumah ketiga aku ,selepas bilik hostel dan Gerai char koteaw N di terminal.Library MMU sentiasa agak lenggang ketika awal semester,pertengahan semester dan pasca akhir semester.Hanya sewaktu hujung semester sahaja library akan menjadi habitat mereka mereka yang dahagakan ilmu untuk bekalan saat saat akhir.Gelisah,cemas,gabra memang sudah menjadi atmosfera biasa.Aku memilih port yang baik malam ini.Hanya mengadap dinding.Kalau mengadap pintu,memang tak habis habis keja.Kalau menghadap diding paling kuat pon leka tengok cicak sahaja.Lagipun cicak tak banyak dalam library MMU ni sebab mereka tak boleh berdecit 'cit cit cit' sesuka hati.Guard MMU strict.Tokek lagi la tiada.

Macam biasa,dah dapat port baik,on laptop,keluarkan segala nota.10minit dah rasa sejam.Macam berada dalam 'bilik masa' sewaktu goku berlatih untuk menentang majin bu.


Malam Yang Lucky

Sunday, November 14, 2010


Kenapa saya lucky ?

- kerana kereta saya modified gaya pak cik pak cik
- kereta saya tiada ekzos bising bising
- kerana saya cakap itu kereta bapak saya
- kerana saya mengaplikasikan segala jenis rukun negara ketika itu
- kerana abang JPJ ceria semacam malam itu
- kerana doa yang tidak putus putus kepada ilahi
- kerana sticker "askar wataniah" uptown

Lucky for now.... whew!

TIPS : janganlah modified semua.Nak main enjin,buat enjin sahaja.Nak main aksesori,main aksesori sahaja.Kalau sangkut satu,masuk inspection boleh berjangkit semua.


I Survived Path9a@Robinson Waterfall

Sunday, November 07, 2010



untuk sampai ke simpang Tapah/Cameron highlands dari Kuala Lumpur memakan masa hampir 1 jam 40 min
Trafik menuju tanah tinggi sesak di hujung minggu dan bertambah sesak bila lori tangki dihadapan
dah macam kat jepun
Tanah rata - lebih kurang 47KM dari simpang keluar tapah/cameron

singgah makan di restoran Kumar ,tak pasti samada ayam goreng di jual disini bernama muthu atau ahmad,tapi ramai aja Melayu makan sini
Trail 9a kira kira 1 KM dari pekan tanah rata,boleh ikut signboard hospital untuk ke sana.Trail 9a kira kira 2.7KM merangkumi robinson waterfall hingga ke jalan besar menuju ke Ladang BOH
Trail agak santai dan mudah untuk kira kira 200 m pertama
Ulat gonggok gergasi
Robinson Waterfall tidak sampai 200M perjalanan jalan kaki dari jalan masuk
pemandangan hutan sepanjang trail 9a
Trail mula berubah kepada jalan semulajadi namun kesan trail jelas dan sukar untuk anda sesat
pada penghujung trail 9a laluan agak sempit ,curam dan sukar tetambah bila hujan.Anda akan berjumpa dengan ladang sayur .



Kesimpulan bagi perjalanan yang memakan masa hampir 3jam pergi balik,kami berselisih dengan 7-8 pasangan pelancong asing yang turut melalui trail yang sama.Atleast terasa selamat bila bertembung dengan trekker lain.Terdapat juga 4-5 family pelancong singapura dan tempatan yang berjalan hingga robinson waterfall.Bak kata tauke kedai runcit tempat aku beli map "orang putih saja cuti masuk hutan,orang malaysia cuti datang shopping maaa".Aku sungguh kagum dengan omputih ni,walaupun ada antara mereka pasangan perempuan dan berumur,mereka masih berani meneroka hutan di tempat orang.Perjalanan trail 9a ni dikategorikan moderate dalam laman web perlancongan cameron highlands ,bagi aku laluan agak mudah untuk perjalan pergi memandangkan anda banyak menuruni bukit tapi berlawanan dengan perjalanan pulang yang memerlukan anda sedikit mendaki namun masih dalam keadaan yang agak mendatar kecuramannya.Hanya laluan tamat yang agak mencabar kerana jalan trail yang makin sempit dan curam.Make sure anda memakai kasut trekking yang sesuai terutama jika hujan kerana ia sangat licin dipenghujung trail.

Halloween

Saturday, October 30, 2010


Halloween (or Hallowe'en) is an annual holiday observed on October 31, primarily in the United States, Canada, Ireland, and the United Kingdom. It has roots in the Celtic festival of Samhain and the Christian holiday All Saints' Day, but is today largely a secular celebration.

Common Halloween activities include trick-or-treating, wearing costumes and attending costume parties, carving jack-o'-lanterns, ghost tours, bonfires,apple bobbing, visiting haunted attractions, committing pranks, telling ghost stories or other frightening tales, and watching horror films

source: wikipedia


Apakah kena mengena Halloween dengan orang Malaysia ? Malaysia pengeluar labu terbesar dunia kah ? Malaysia adalah salah sebuah negeri di Amerika kah ? Halloween adalah sempena Hari Raya Haji kah ? Lambang kemerdekaan kah? Tidak tidak tidak sama sekali. Halloween tidak sedikit pun bersangkut paut dengan budaya Malaysia.Malah tidak ada seekor pun hantu hantu tempatan seperti pocong,toyol mahupun hantu raya yang di iktiraf didalam festival ini.Jadi mengapakah sambutan Halloween turut diadakan di negara kita ?



Mungkin halloween ada bersangkut paut sedikit dengan mereka yang dilahirkan,mempunyai darah darah campuran dari negara negara yang tertulis diatas atau penganut Kristian.Tapi apa kejadahnya Ahmad Daud bin Ismail berasal dari Ipoh,Siti Fauziah bt Arshad dari Sekudai mahupun Sabri Yahya b. Salam dari Arau menyambut Halloween ? Dapat pahala kah ? Ada kuih raya kah ? nice kah ? Urban sangat kah ? Mungkin mereka masih belum matang mahupun terlalu terpengaruh kerana banyak menonton filem filem barat.Tapi kenapa sesetangah pak cik pak cik dan mak cik mak cik turut serta membawa anak anak kecil menyertainya ? Zionis..Zionis..

Nissan Sarena

Friday, October 15, 2010


Akhirnya terjual jugak Nissan Sarena '02 yang aku iklankan di Mudah.My . Aku rasa dah terjangkit penyakit Rusyidi Ashikin dah ni , jadi ketagih menjual menda online.Try jual rumah aku pulak cemana.Hehehe..


Sepagi Di Gym

Thursday, October 14, 2010

"hang ni pemain bola perlis ka ?"

"dak aih..saya mai main gym seronok seronok aja pakcik"
"oooo..bukan apa..ada gaya.. "

-------------------------------------------------

maka hari ini tamatlah latihan itensif aku selama sebulan di Gym Hotel Putra Palace ,Kangar dibawah bimbingan abang Shahrul .Brader ni ajar memang bagus,penerangan yang teliti serta bantuan teknikal dan fizikal yang mantap.Recommended .

Aku masuk ke Gym ni pun sebab menghabiskan sebulan masa terluang yang ada dan sememangnya aku menyesal tak join awal awal lagi sejak balik berpraktikal di sini.Apapun kepada sesiapa yang berada di Perlis dan mahu start main gym,boleh la datang ke Gym Hotel Putra Palace ,yuran bulanan untuk gym+swimming pool adalah Rm70 dan jika anda mahukan khidmat trainer iaitu abg shahrul ,tambah sahaja rm100.Mana nak dapat trainer rm100 untuk 5hari seminggu ..!

Kronologi Songkla & Hatyai Trip Bersama Emak Pemakan

Saturday, October 09, 2010

Songkla dan Hatyai terletak kira kira 2jam perjalanan dari Kangar,Perlis.Memandangkan telah lama tidak kesana dan jarak yang tidak seberapa jauh,kami telah mengambil keputusan untuk melakukan trip pergi balik ke songkla/hatyai pada hujung minggu .Berikut adalah kronologinya:

Van beserta tourist guide mengambil kami di sempadan Padang Besar Thai
Tanpa melengahkan masa yang ada,van bertolak menuju ke hatyai
kira kira sejam setengah kemudian,kami tiba di pantai songkla
Ikan duyung topless ini dikatakan merupakan sumpahan seorang anak yang tidak suka memakan ikan yang merupakan sumber protein utama
Kepala naga juga merupakan salah satu tarikan pelancong di Songkla selain ikan duyung topless , walaupun ternyata ikan duyung topless lebih digemari pelancong lelaki khasnya ;)
Disini juga terdapat banyak gerai gerai makan yang menjual pelbagai hidangan yang menyelerakan,seperti....
Ketam goreng tepung yang hanya beharga rm3 untuk kira kira 2-3 ekor ketam
Maka emak saya tidak dapat menahan godaan ini
Beliau makan sehingga berpeluh peluh
Setelah emak kenyang ,kami ke Tang Kuan Hill Lift Station
Dari atas Bukit Tang Kuan ini , kita boleh melihat panorama bandar Songkla yang mengasyikkan
Di bawah Bukit Tang Kuan juga,terdapat banyak monyet monyet jinak yang diberi makan oleh para pelawat
Namun emak takut kepada monyet monyet itu
Kata emak 'kera dihutan disusukan,anak sendiri mati kelaparan' ,maka dari memberi monyet makan.....
baik emak sendiri yang makan.
Ais Krim yang emak makan amat menyelerakan
kemudian ayah mengadu dahaga,maka kami pun singgah minum di Kopi Bin
Emak telah memesan roti canai beserta Neskape,neskape memang diberi dalam kuantiti setengah gelas beserta seteko air panas.Unik.
Sesudah sesi minum separa pagi , kami pun menuju ke pekan Hatyai
Jam menunjukkan telah masuk waktu makan tengahari bagi kawasan hatyai dan yang sewaktu dengannya.
Maka emak pun makan lagi
Selepas makan tengahari ,kami ke Nora Plaza,ekceli kat Nora Plaza ni takda menda menarik sangat pon,kecuali......
Sup Sarang Burung.Harganya 200bhat@rm20 semangkuk.
Emak kata 'Nice!'
Sesudah emak puas , kami ke 'Floating Market' ataupun melayunya Pasar Terapung
Terdapat pelbagai aneka makanan yang di jual,ada yang halal Al Toyibah dan ada juga yang Haram hukumnya
Sampan peberet aku semestinya adalah sampan ini,terdapat pelbagai 'lokcin' yang rare dijual disini
Pembayaran dilakukan masih mengikut syarak walaupun kelihatan agak syirik gayanya
Emak berasa suka hati dengan jagung putih yang dibelinya
Selain pasar terapung, pasar di darat turut ada disekitar kawasan ini

Setelah emak puas membeli pasu pasu tanah liatnya
Maka kami pun bertolak pulang

Kesimpulannya trip ni memang menyeronokkan kerana kita dapat melihat dan merasa benda benda unik yang terdapat di negara orang. Kepada mereka yang nak ke hatyai ,pantai songkla dan floating market merupakan tempat yang wajib anda kunjungi.Dan emak pula mempunyai 4000 Kalori yang perlu dibakar.


Flickr Images