Aku Punya Pasal

Suatu Hari Pulang Beraya

Wednesday, June 29, 2016

Teringat suatu masa
Menaiki bas pulang beraya
Dalam perjalanan jem tak terkata
Dilebuhraya dan hentian juga

Hajat kecil muncul pula
Hentian masih tak kunjung tiba
Sudah tak tertahan gila
Mahu tak mahu jumpa abang drebar

Abang drebar masam muka
Mintak tunggu sekejap pula
Memandu dengan masam muka
Akhirnya jumpa hentian juga

Rasa bersalah itu ada
Kerana hentian jem gila
Tapi rasa konpiden penumpang lain pun sama
Ingin turun melepas hajat juga

Walaupun belum didepan muka
Gua terus melompat suka
Menuju tandas laju tak terkata
Akhirnya sudah merasa lega

Laju menuju ke bas semula
Sambil melihat penumpang lain sama
Selepas mengira ngira
Rupanya yang turun gua sorang saja

Tiga puluh minit berlalu masa
Ingin keluar dari hentian semata
Minta maaf abang drebar
Janji pundi kencingku terasa lega

Redah

Redah 2.0 : Indonesia ( Aceh - Medan - Jakarta - Bandung - Yogyakarta ) Day 9

Sunday, June 19, 2016

Hari ini hari ke 2 aku di Kota Bandung dan juga merupakan hari ke 9 aku berada di Indonesia. Pagi ni aku bersarapan dengan budak-budak Bali yang turut menginap disini.Semalam diaorang check ini. Katanya diaorang menyewa mobil untuk melawat Tangkuban Perahu. Teringin gak nak join tapi kerana aku tengok diorang 5 orang macam dah muat satu mobil maka aku segan lak nak mintak join.

Kalau dibaca dalam laman web perlancongan ke Bandung banyaklah yang suggest pergi Tangkuban Perahu dan Kawah Putih tapi aku tak berapa nak "Into" sangat dengan tourist attraction cenggitu sebab bagi aku dah nama tourist attraction kawasan tuh mesti sesak dan juga menjadi lubuk scammer tempatan. Bukan nak takutkan, cuma aku malas sama. Perjalanan Redah aku ni pun lebih kepada melihat budaya tempatan dan merasa masakan merela selain ikut suka mood aku nak meredah mana.

Hari ke-2 aku tiada plan melainkan terus memuter jalan kaki sesorang melihat sekitar pekan Bandung. Yang penting aku nak beli kek lapis lagenda, Kartika Sari buat buah tangan pada orang kampung dan beli tiket train untuk ke Yogyakarta esok.

Nasi Goreng Gila ???
Hasil selepas makan...haha
Selain trendy dari segi fashion, orang Bandung juga mempunya taste yang menarik dari segi modifikasi kenderaan. 

Parking bertingkat, dah macam dekat Jepun
Sejauh mata memandang kayaknya
Tiket train aku beli di Kiosk dalam Indomart aja. Yang hangin brader depan aku ni lama sungguh ambil masa nak beli tiket. Memilih seat sangat.
Masuk shopping dekat Factory outlet lak. Memang murah. Btw. Gambar ni aku tangkap sebab ada port untuk lelaki duduk menunggu pompuan shopping. 
Angin tayar motor pon boleh dijual disini
Street dinner. Depan universiti apa ntah dalam pekan Bandung ni.
Memang capek gila aku hari ni menapak dari siang sampai malam. Balik hostel aku terus tidur sebab esok tiket train aku ke Yogyakarta pada awal pagi. Aku bab bangun pagi ni memang lemah sikit jadi lebih afdal aku tidur awal beserta alarm clock yang ntah berapa banyak aku set dekat telepon.

Redah

Redah 2.0 : Indonesia ( Aceh - Medan - Jakarta - Bandung - Yogyakarta ) Day 8

Sunday, June 19, 2016

Hari ni aku plan untuk explore Kota Bandung. Al maklumlah semalam aku sampai pun dah lewat petang dan hanya sempat melihat sedikit suasana malam. Walaupun tempat penginapan aku ni bertaraf Hostel, sarapan pagi masih disediakan tapi jangan la expect macam hotel. Sarapannya hanyalah ala kadar seperti menumpang dirumah sewa me-member bujang iaitu roti, jem, telur, dan kopi. Semuanya pepandai masak, sapu dan bancuh sendiri. Yang bestnya, tempat bersarapannya terletak di rooftop. Tapi takda view menda sangat.

Lepas bersarapan sorang-sorang dalam kesepian, aku pun tegur ala kadar budak receptionist hostel dan mengorak langkah menyusuri Jalan Braga yang mana tengah dalam proses naik taraf. Dibawah hostel aku ada pusat massage. Tante pusat massage tuh bukan main lagi promote aku suruh singgah. Gila apa nak massage pagi-pagi. Tengah fresh lagi. Aku pun bagi alasan mau muter2 dulu dong. Udah capet gue datang massage. Haha.

Selain dari nak explore town, aku juga pasang niat nak shopping pakaian sehelai dua. Biasalah, selain terkenal dengan cuaca dingin, bandung juga terkenal  sebagai kota fesyen.

"Love lock" buat mereka yang tengah angau berchenta, untuk orang yang
dah kena 'gari' macam gua takda nak main lagi benda ni.Haha

Buat assignment kayaknya

Bangga jumpa orang se-kampung kat sini

Pekena Es Durian bagi menghilangkan dahaga dan menyejukkan badan setelah menapak lebih 1km
Beberapa factory outlet telah aku lalui tapi aku tak singgah sebab tempat shopping yang aku tuju bersifat fesyen muda mudi. Indie bak kata orang. Sebenarnya petua nak nampak muda selalu ialah bergaya macam bebudak muda. Haha. Tempat yang aku tuju adalah Jalan Sultan Agung. Sebenarnya aku tau kewujudan tempat ni berdasarkan rancangan "Destinasi Bajet" di TV3 nun.

Selepas 2.6 Km menapak, aku pun tiba di lokasi. Bercerau peluh. Untuk makluman scene jenama "indie" di Bandung memang top. Banyak jugak bebudak Malaysia yang start brand sendiri datang menuntut di Bandung. Disini terdapat belasan (or puluhan) butik jenama tempatan.



Cafe dan Coffee Shop yang artistik juga bersepah



Boleh dikatakan hampir semua butik fesyen indie dekat Jalan Sultan Agung ni aku jelajahi dan banyak gak hasil yang aku cekau. T shirt sini sehelai dalam Rm20-Rm50. Selepas membeli belah ala kadar aku pon menapak pula mencari port lunch.

Tempat makan tengahari aku
sedap sedap sungguh makanan kat Indonesia ni
Selepas makan tiada aktiviti melainkan pusing melihat sekitar Kota Bandung

London Bus di bumi Bandung
Kat Indonesia ni memacam cara diaorang cari makan salah satu adalah menjaga trafik a.k.a menjadi trafik light. Sambil kereta membelok driver akan hulur duit kepada tukang jaga trafik tuh.
Santai petang

Di Indonesia, angkatan tentera mereka mempunyai pengaruh yang kuat dalam mencorak pentadbiran negara. Ini kerana berbeza dengan kita, mereka mencapai kemerdekaan dengan perjuangan bersenjata ke atas penjajah Belanda.
Pada sebelah malam aku hanya melepak makan di gerai bakso berdekatan Chez Bon sebab kaki pon dah sengal-sengal semacam. Peniaga bakso tempat aku menjamu selera rupanya penyokong tegar pasukan bola sepak tempatan, Persib Bandung. Maka dengan bersemangat mulalah dia cerita kisah-kisah perbolaan yang sebenarnya bukan topik yang aku mahir. Haha.

Flickr Images