Ikan Pekasam

Wednesday, November 24, 2010


Seperti kanak kanak yang lain,debaran membuka tudung saji sewaktu tengah hari tak ubah seperti debaran membuka mangkuk tandas awam ketika sedang sesak.Tapi sebagai manusia,setiap benda baru yang kita cuba merupakan satu pengalaman dan pengajaran untuk masa akan datang.

Satu tengah hari yang agak biasa,aku pulang dari sekolah rendah macam biasa.Hari ini aku pulang lewat sedikit angkara berjudi menikam nombor di kedai runcit di tepi sekolah.Hadiah utama poster XXL titanic manakala hadiah hadiah sampingan berupa pemadam XXL titanic.Yang ni pilihan aku.Waktu itu scene permainan jentik pemadam memang meriah,serta filem titanic memang tengah hot.satu kombinasi yang akan meng'up'kan status seseorang di arena peng'rubber'an.Macam biasa,aku menuju ke tudung saji.Tiada lalat.Lauk semua memang sedap sedap.Yang paling aku kecur air liur hari itu adalah nugget.Nugget ni lain macam.besar dan kelihatan agak hangit.Setelah membaca doa doa yang patut,aku pun makan.Beberapa saat kemudian ................................................ aku terus menuju ke bilik air untuk mencari berus gigi serta ubat gigi strawberry.



Ikan pekasam .Salah satu hasil kejuruteraan orang melayu yang terunggul selepas Proton satria Neo CPs.Boleh dikatakan semua mak cik mak cik dan pak cik pak cik sukakanya.

Aku Punya Pasal

Library

Tuesday, November 23, 2010


Dalam satu semester di MMU,kebarangkalian aku singgah di Library amatlah nipis melainkan untuk aktiviti group disccussion,pinjam pc untuk check jadual sebab lupa kelas atau bermeditasi sebelum peperiksaan akhir tahun.

Hari ini,malam ini,saat ini,aku telah berubah.Aku ingin library menjadi rumah ketiga aku ,selepas bilik hostel dan Gerai char koteaw N di terminal.Library MMU sentiasa agak lenggang ketika awal semester,pertengahan semester dan pasca akhir semester.Hanya sewaktu hujung semester sahaja library akan menjadi habitat mereka mereka yang dahagakan ilmu untuk bekalan saat saat akhir.Gelisah,cemas,gabra memang sudah menjadi atmosfera biasa.Aku memilih port yang baik malam ini.Hanya mengadap dinding.Kalau mengadap pintu,memang tak habis habis keja.Kalau menghadap diding paling kuat pon leka tengok cicak sahaja.Lagipun cicak tak banyak dalam library MMU ni sebab mereka tak boleh berdecit 'cit cit cit' sesuka hati.Guard MMU strict.Tokek lagi la tiada.

Macam biasa,dah dapat port baik,on laptop,keluarkan segala nota.10minit dah rasa sejam.Macam berada dalam 'bilik masa' sewaktu goku berlatih untuk menentang majin bu.


Malam Yang Lucky

Sunday, November 14, 2010


Kenapa saya lucky ?

- kerana kereta saya modified gaya pak cik pak cik
- kereta saya tiada ekzos bising bising
- kerana saya cakap itu kereta bapak saya
- kerana saya mengaplikasikan segala jenis rukun negara ketika itu
- kerana abang JPJ ceria semacam malam itu
- kerana doa yang tidak putus putus kepada ilahi
- kerana sticker "askar wataniah" uptown

Lucky for now.... whew!

TIPS : janganlah modified semua.Nak main enjin,buat enjin sahaja.Nak main aksesori,main aksesori sahaja.Kalau sangkut satu,masuk inspection boleh berjangkit semua.


I Survived Path9a@Robinson Waterfall

Sunday, November 07, 2010



untuk sampai ke simpang Tapah/Cameron highlands dari Kuala Lumpur memakan masa hampir 1 jam 40 min
Trafik menuju tanah tinggi sesak di hujung minggu dan bertambah sesak bila lori tangki dihadapan
dah macam kat jepun
Tanah rata - lebih kurang 47KM dari simpang keluar tapah/cameron

singgah makan di restoran Kumar ,tak pasti samada ayam goreng di jual disini bernama muthu atau ahmad,tapi ramai aja Melayu makan sini
Trail 9a kira kira 1 KM dari pekan tanah rata,boleh ikut signboard hospital untuk ke sana.Trail 9a kira kira 2.7KM merangkumi robinson waterfall hingga ke jalan besar menuju ke Ladang BOH
Trail agak santai dan mudah untuk kira kira 200 m pertama
Ulat gonggok gergasi
Robinson Waterfall tidak sampai 200M perjalanan jalan kaki dari jalan masuk
pemandangan hutan sepanjang trail 9a
Trail mula berubah kepada jalan semulajadi namun kesan trail jelas dan sukar untuk anda sesat
pada penghujung trail 9a laluan agak sempit ,curam dan sukar tetambah bila hujan.Anda akan berjumpa dengan ladang sayur .



Kesimpulan bagi perjalanan yang memakan masa hampir 3jam pergi balik,kami berselisih dengan 7-8 pasangan pelancong asing yang turut melalui trail yang sama.Atleast terasa selamat bila bertembung dengan trekker lain.Terdapat juga 4-5 family pelancong singapura dan tempatan yang berjalan hingga robinson waterfall.Bak kata tauke kedai runcit tempat aku beli map "orang putih saja cuti masuk hutan,orang malaysia cuti datang shopping maaa".Aku sungguh kagum dengan omputih ni,walaupun ada antara mereka pasangan perempuan dan berumur,mereka masih berani meneroka hutan di tempat orang.Perjalanan trail 9a ni dikategorikan moderate dalam laman web perlancongan cameron highlands ,bagi aku laluan agak mudah untuk perjalan pergi memandangkan anda banyak menuruni bukit tapi berlawanan dengan perjalanan pulang yang memerlukan anda sedikit mendaki namun masih dalam keadaan yang agak mendatar kecuramannya.Hanya laluan tamat yang agak mencabar kerana jalan trail yang makin sempit dan curam.Make sure anda memakai kasut trekking yang sesuai terutama jika hujan kerana ia sangat licin dipenghujung trail.

Flickr Images