MMU

Wednesday, July 28, 2010



Rindu gila sama MMU.Rindu abang guard check sticker,rindu lepak HB3 usha usha,rindu kelas lecture yang ramai ,rindu kena panah dalam kelas tutorial,rindu gelabah siapkan assignment,rindu tak cukup tidur study last minute,rindu melepak dihujung minggu,rindu bergelak tawa bersama rakan rakan,rindu bertarung di malam isnin selasa,rindu mat salai,rindu wayang alamanda..rindu..rindu..Persoalannya bolehkah manusia bercinta dengan banggunan ?






p/s:kenapa taktau malas gila nak update blog,nak menulis,nak wat apapun.Rasa nak baring sepanjang hari layan Animal Planet

Urusan Kerajaan

Monday, July 12, 2010


Bagaimanakah jikalau satu hari anda memiliki kereta yang bergaya.Rim besar,ekjos terbabooo,spoiler penyidai,bumper garang,dan juga tinted segelap hati firaun.Dan apabila tidak semena mena, anda kelihatan seperti ikan di dalam akuarium? usah risau.Di sini aku akan memberikan tips berurusan dengan salah satu jabatan kerajaan iaitu Jabatan Pengangkutan Jalan atau nama gangsternya JPJ .

Ikuti pengalaman saya menemani seorang pesalah trafik ,Junita bt Harun (bukan nama sebenar) menyelesaikan masalahnya.

Apabila ditahan JPJ..anda akan diberi notis pemeriksaan kenderaan di JPJ terdekat yang perlu dijalan kan dalam tempoh seminggu atau saman akan dijatuhkan.Seperti contoh kes kita kali ini,pesalah telah di beri surat atas kesalahan memasang cermin gelap yang menyalahi undang undang negara.

Perkara pertama yang perlu dilakukan ialah mengubah suai semula mengikut spesifikasi asal kenderaan atau mengikut garis panduan undang undang.Dalam kes ini ,ia disebut KOYAK!!!


selesai sahaja proses ini,anda perlu membawa kereta anda ke mana mana JPJ berdekatan.Kemudian ,pegawai teknikal JPJ akan memeriksa kenderaan anda dari pelbagai sudut seperti no chasis,no enjin,lampu brek,signal dan segala macam .


Apabila LULUS ujian , pegawai tersebut akan memberikan anda surat yang menyatakan kereta anda telah lulus ujian dan anda perlu membawa surat tersebut ke dalam opis mereka untuk proses 'pemutihan'.maka selesai lah sudah.Tiada saman yang dikeluarkan.Maka dengan duit lebih anda,pasangkan semula tinted gelap di kedai aksesori berdekatan

Pagi Yang Gelap

Monday, July 05, 2010


Perjalanan sungguh lancar ,tiada kesesakan mahupun jerebu.Angin pagi bertiup sepoi sepoi bahasa.Burung burung terbang mencari rezeki.Ayam ayam daring yang sudah pandai melepak di tengah highway bertempiran lari taktala Angelina menderu laju memecah keheningan pagi.Bunyinya sungguh mantap.Popopoww! pergi bak kata Faizul.Segala jenis kereta dari sekecil Kancil hinggalah sebesar trak Tentera memberi laluan setelah di High Beam Angelina .

"kehkehkeh,laju sungguh kereta gua",getus hati kecil Junita,pemilik Angelina .

Bagi beliau,tak mungkin ada kenderaan lain yang mampu mencabarnya dijalan raya.Dialah raja segala Highway.Dari KESAS hingga PLUS,dari highway Guthrie hingga Highway Changlun,semua di bawah jajahannya . Bumper bergrill besarnya sungguh ganas ,seperti buaya yang menanti masa untuk mengigit mangsa mangsanya. Terdapat bisik bisik kecil dari orang kampung yang keretanya mampu memecut dari 0-100KM/h dalam masa 3.5 saat..satu saat kurang dari Bugatti Veyron,kereta terpantas di dunia.Namun jika beliau menutup penyaman udara,angka itu senang senang sahaja dicantas.Betapa agungnya Angelina

Dalam kekusyukan memandu,Junita tersentak .Kelajuannya menjunam laju. Peluh jantannya mengalir. Dahinya bekerut. Wajah ganasnya terus pucat . Beliau tidak pernah takut dengan sebarang jenis kenderaan selama ini.Namun hari ini keberaniannya goyah.Taktala satu lampu.Ini bukan lampu Highbeam biasa yang selalu cuba mencabarnya selama ini,lampu jenis ini memang tidak dijual dipasaran.Lampu jenis ini memang tak boleh melawan.Jadi beliau akur yang beliau bukanlah raja sangat dijalan raya.




Kembali Ke Kangar : Recommended Food "MEE GULUNG"

Monday, July 05, 2010


MAP-Tekan untuk ZOOM

Ada satu menu sedap aku nak rekemen kat Kangar ni,nama dia MEE GULUNG..kenapa orang panggil sedemikian rupa ialah kerana Mee itu digulung.hahaha.. Kedainya terletak sebelum ESSO. Situ ada deretan kedai makan yang dibuka hanya malam hari.Kedai Mee Gulung ni nama apa aku tak ingat ,tapi kalau berdiri menghadap kedai makan,ia terletak disebelah kanan kedai yang mempunyai signboard RADIX.Kompom leh nampak signboard Mee Gulung kat situ.

Sekali tengok seperti Anaconda di dalam air,
dua kali tengok macam kapal selam dalam magkuk tandas

Selain Mee Gulung,disitu juga ada mee udang tapi tak payah try la.Tak best.Tips untuk makan disana ialah tak payah pakai melawa atau pakai perfume wangi wangi,sesuai kepada mereka yang terlupa memakai deadorant dan kepada pasangan couple yang bercadang sambung dating selepas makan turut tidak digalakkan ke sana kerana dalam 5-6 saat anda akan berbau asap sate.

P/s: kedai dia nama Pak Long

YOUTUBE! OF THE DAY

Monday, July 05, 2010



Lara Hati
Artist: Katon Bagaskara, Feat: Melly Goeslaw

Yang tersisa
Hanya gambarmu
Di meja kamarku
Diiringi dua puisi
Tentang lara hati

Engkau adalah
Yang terindah
Sepanjang hidupku
Luka meruah
Semua telah berlalu
Yang tersisa
Rinai tawa mu
Di sudut benak ku
Seperti kau
Masih di sini
Larut di pelukku

Prahara menerjang
Kekasihku terhanyut
Menghilang
Ku semaikan duka
Kau tak pernah kembali

Oh... angin malam
Bawa laguku
Ungkapan rindu menggebu
Ku masih tetap bertahan
Kerna kenangan

Yang tertinggal
Hanya gambarmu
Di meja kamarku
Ditemani dua puisi
Tentang lara hati

Engkau adalah
Yang terindah
Sepanjang hidupku
Luka meruah
Semua telah berlalu

sekali sekala layan lagu lama lama balik ..
lama..lama..

Sabtu Berdarah

Saturday, July 03, 2010


Penunjuk perasaan memenuhi perkarangan The store

Ibu negeri perlis,Kangar telah dibanjiri kira kira 15 000 penunjuk perasaan yang berkumpul dihadapan The Store Kangar untuk meluahkan ketidak puas hatian dengan monopoli The Store yang disifatkan merupakan satu satunya pusat membeli belah di Kangar selain K-ceria . Penunjuk perasaan melaung laungkan kata kata Anti The Store dan terdapat juga sebahagian yang turut menyelar Pak Din ,peniaga tosai di medan kerana menyediakan air kosong yang penuh dengan bahan asing.Pihak Tentera telah diletakkan dalam keadaan berjaga jaga agar perhimpunan ini terkawal dan tidak merebak ke seluruh negeri terutamanya segitiga emas Sempering.

Seorang remaja perempuan lari ketakutan

Terdapat juga desas desus mengatakan perarakan ini ditaja oleh C-Mart dalam usaha menjatuhkan monopoli The Store yang telah menerajui industri membeli belah di Kangar selama hampir 12 Tahun. Ketua Polis Kangar ketika dihubungi mengatakan situasi terkawal dengan 17 penunjuk perasaan ditahan atas kesalahan menyertai perarakan tanpa kebenaran penjaga serta tuduhan meletakan kenderaan di garisan kuning.

Siri Anip Sudah Dewasa : Padang Besar Thai Revisiting

Friday, July 02, 2010




Siri penjelajahan ini dinamakan sedemikian rupa sebagai tribute kepada lagenda pejuang kebebasan dari kawalan ibubapa ,Ernesto Che Syudi Guava yang terkenal dengan quote quotenya yang membakar semangat kita.Salah satunya merupakan "syudi sudah dewasa!"

Didalam kesibukan bekerja,aku sempat melawat padang besar di Bahagian Thailand yang memerlukan seseorang warga Malaysia melalui 2 sekatan UPP dan Polis ,dan 2 Kaunter yang perlu di cop .Kepada mereka yang lahir di Perlis,Kedah,Perak dan Kelantan atau dalam erti kata negeri negeri yang bersempadan dengan Thailand,mereka diberi kelonggaran untuk kesana dengan menggunakan border pass yang tahan selama 6 bulan .

Untuk kesana kita perlu dapatkan satu cop di sebelah imigresen Malaysia dan sekali di Imigresen Thailand.Namun di imigresen Thailand kita akan dikenakan bayaran rm1 yang sememangnya bukan atas arahan kerajaan Abishit.Untuk melalui sekatan oleh Pihak Polis,anda dinasihatkan membuat muka tenang dan pastikan power window anda tidak rosak kerana mereka akan me'ycho' anda .

Aku kesana untuk membeli hotdog gemuk atau lokcin yang amat murah disana berbanding di sebelah Malaysia.Lepas membeli belah lokcin aku berkesempatan melepak di Adam's Corner.Boleh tahan suasana petang petang disini.

Dadih susu blender

Somtam betik

Kerabu Maggi mau tak silap

Market baru Padang Besar Thai


Flickr Images