Berita Char

Saturday, February 27, 2010


  1. Baru baru ni aku nak bawak saudara edios bersama kakak aku,June pekena Char Kueh Teow subang namun kecewa kerana gerai tidak dibuka malam itu.Maka aku try ingat ingat balik Char yang aku jumpa dalam internet tempoh hari berdekatan area Glenmarie namun tiada data yang dapat ditemui.Last last kami buntu dan berkeliaran di area Glenmarie memikirkan masa depan makan malam kami.


  2. Dan seperti biasa,tidak sia sia membawa kakak aku kerana beliau mempunyai idea yang bernas iaitu pekena char di suatu kedai di area TTDI Jaya.Kami pernah lalu di kedai tersebut disiang hari semasa aku kereta aku ke kedai cat tempoh hari.Kedai yang dimaksudkan ialah Aimar Char Kueh Teow .Terletak mengadap jalan ,ia mudah dicari .

  3. Kedainya sangat bersih dan moden,dengan hiasan yang menarik namun kalau lepak dalam,agak panas .Char nya pula,memang terbaik seperti char char terbaik yang lain namun apa yang aku kurang suka ialah kuahnya agak pedas berbanding char char utara yang kurang pedas dan agak manis.Namun ia masih terbaik dan layak berada di kelompok puncak carta.Tidak rugi datang kesini mencuba tambah tambah jika anda peminat Char pedas.



  4. Char'O'Meter - 8.5/10

  5. Ranking Terkini Char (update 27/2/10)
  6. 1. Char Kampung Melayu Subang
  7. 2. Char Aimar ,TTDI Jaya
  8. 3. Char kwsp,Kangar
  9. 4. Char Sungai dua,Penang
  10. 5. Char Berasmana,Kuala Perlis
  11. 6. Char Gani,Jitra
  12. 7. Char Ketam ,Taman Kemajuan
  13. 8. Char Terminal, Cyber
  14. 9. Char Batu Dua,Kangar
  15. 10. Char Uptown Kota Damansara Gerai No 5
  16. 11. Char UM
  17. 12. Char Shah's Corner,DP,Melaka
  18. 13. Char Uptown Kota Damansara gerai No7

  19. P/s: Aku baru pi pekena sekali lagi tadi.Kali ni tak pedas.Memang terbaeekk!Macam nak up no1 ja ni.Tunggu aku pekena Char Subang sekali lagi.

Maulidur Rasul

Friday, February 26, 2010





Di hari yang mulia macam ni pun masih berlaku gejala membalas selipar .
Thanks kepada brader yang hantar aku ke kereta tadi

Lock Baru

Tuesday, February 23, 2010

Sistem lock berlapis rumah aku ni bukan setakat menyusah pencuri,malah turut membebankan tuan rumah.Rasanya nak pecah masuk bank swiss mudah lagi.

Siri Bercakap Dengan Rusyidi@edios

Monday, February 22, 2010


"Aku cukup pantang orang isap rokok dalam lif.Kekadang kat kolej memba aku isap lif....."

"weh...KACHHIAANGGG (kacang) "

"boruaaaa" (bodoh+barua)

Malam Yang Panas

Monday, February 22, 2010


Cuaca sekarang memang panas mengalahkan negara teluk.Atleast mereka digurun sejuk gigil gigil malam malam kerana tiada awan untuk menebat haba (kalau tak silap kecik2 dulu tengok NG) .Tapi kat malaysia ni lain,siang panas,malam masih terasa bahang.Cuti seminggu buat aku terasa rindukan kelas.Bukan apa,bila balik rumah sewa aku Seri Kembangan,memang bilik aku panas.Tuh sedap lagi pergi ke kelas duduk aircond dari duduk rumah.

Sudah seminggu aku tak balik rumah sewa.Last sekali tinggal memang semak,excited nak cuti punya celebration.Dah nampak baju baju nak kena pungut,semut semut nak kena spray,barang barang berselerak atas katil nak kena tolak tepi.Memang malas.Seminggu tak balik,seri kembangan masih sama.Nasib baik lopak lopak yang diturap masih kukuh.Mungkin kontraktor kali ni jenis tak makan rasuah.Rumah aku pun dah tak berapa nak perasan,hampir hampir saja aku nak masuk rumah orang lain.Aku perasan umah aku pun kes ada pokok seketul depan tuh.Entah bila pulak umah jiran aku tanam pokok sama.

Malam ini agak panas,bertambah panas bila rumah sewa dipasang lock atau pedai ayam baru dan aku tak diberi update pulak.Selingan sikit,kenapa lock orang bagi nama pedai ayam?ada bentuk macam pedal ayam ka?aku try google pedal ayam tengok.Yang dapat pun gambar ni.



Berbalik kepada rumah aku tuh,mungkin kerana kes pecah umah tempoh hari menyebabkan bebudak umah aku menambah satu stage lagi untuk cabaran para pencuri.Tapi yang panas nya aku takda kunci .Check handset ,no bebudak rumah aku sekor pun takda.Bertambah panas.Nasib baik brader Y (aku pun tak pasti ni nama dia) buka tingkap bilik dia.Aku pon menjerit jerit panggil dengan harapan dia dengar.Tapi yang celakanya,anjing rumah sebelah boleh menyalak melolong lebih dari aku.Serupa dia pulak yang terkunci.Panas.Nasib baik si Y ni dengar,tuh pun lepas aku sepak anjing tuh sedas.Menyampuk lagi.

Berita Char

Berita Char

Friday, February 19, 2010




Dah 2 malam berturut turut aku pekena char nih.Ekceli malam tadi aku merancang untuk pekena yong di Uptown Damansara tapi uncle yong still cuti raya ,maka aku mengubah haluan ke uptown Kota Damansara mencuba nasib char di gerai lain pula.Kali ni port pilihan ialah di kedai yang kalo mengadap gerai,dia yang first sebelah kiri dari entrance. Kenapa aku pilih kedai ni ialah kerana ia turut menjual tauhu bakar iaitu backup plan aku kalau tak kenyang.Berbalik kepada rasa Char dia,nak kata tak sedap sampai nak marah tuh tadak la.Rasanya neutral,nak kata sedap sangat tak sedap,nak kata tak sedap , ok la.So jawapan dia OK la!!!

Kod:Char Uptown Kota Damansara 1

Char O Meter - 6/10

  1. Ranking Terkini Char (update 19/2/10)

  1. 1. Char Kampung Melayu Subang

  1. 2. Char kwsp,Kangar

  1. 3. Char Sungai dua,Penang

  1. 4. Char Berasmana,Kuala Perlis

  1. 5. Char Gani,Jitra

  1. 6. Char Ketam ,Taman Kemajuan

  1. 7. Char Terminal, Cyber

  1. 8. Char Batu Dua,Kangar

  1. 9. Char Uptown Kota Damansara 1

  1. 10. Char UM

  1. 11. Char Shah's Corner,DP,Melaka

  1. 12. Char Uptown Kota Damansara 2Kiri

Berita Char

Berita Char

Thursday, February 18, 2010

Blog aku ni dah serupa hidup segan mati tak mahu.Time ada mood nak update,busy.Time free,mood pulak tadak.Nak kena gaya cukup susah.Namun apa pun aku nak ucapkan welcome kepada rakan lama,saudara Rusyidi Ashikin aka edios yang kini telah bergelar blogger .

Apapun aku nak update sikit ranking char terkini di blog aku ni.2hari lepas aku ke Uptown Kota Damansara bersama saudara edios untuk menjamu selera memandangkan disitu terdapat pelbagai jenis makanan dari gerai gerai di dalam premis uptown tersebut.Boleh dikatakan hampir setiap gerai menyediakan menu Char Kuey Teow,jadi aku hanya gamble sahaja dalam soal memilih kedai.

Char Uptown Kota Damansara 2Kiri
Aku tak ingat dengan tepat nama kedai dia namun jikalau diambil kira kedudukan,dari tengah ,dia ke dua sebelah kiri kalau kita mengadap deretan gerai.Jadi aku namakan sahaja dengan kod 'Char Uptown Kota Damansara 2Kiri' . Malam itu perut aku agak lapar jadi aku memang mengharapkan makanan yang tiba sedap dan mengenyangkan.Untuk dipendekkan cerita,Char koteaw dari kedai ni memang masin! dan indah rupa dari rasa. Kalau tak kerana lapar,memang aku dah tak makan.


Char'O'Meter - 2/10

Char UM
ketika aku tulis review ni,perut aku pun tak habis hadam lagik Char nih.Kedai Char ni terletak berhampiran stesen LRT Universiti berdekatan dengan Universiti Malaya.Beberapa hari lepas ketika melayari forum lowyat ruangan makanan,aku ada terbaca komen positif mengenai char UM nih,maka aku ditemani Nadia pun pergi mencuba.Aku ada dengar banyak review tentang kelazatan char UM ni maka dalam minda aku memang dah jangka keenakan rasa manis manis pedas Char namun mungkin dek kerana telah lewat dah tukang masak pun dah mengantuk ,char yang aku dapat rasa pedas cili bo,char nad agak kurang pedas namun bagi aku masih kureng.Ini menunjukkan tukang masak ini kurang konsistensi dan emosional. Berdasarkan maklumat,tukang masak dia orang penang yang aku rasa telah dibuang daerah dari Penang kerana memasak char tanpa tauliah.


Char'O'Meter - 5/10


Ranking Terkini Char (update 18/2/10)
1.Char Kampung Melayu Subang
2.Char kwsp,Kangar
3.Char Sungai dua,Penang
4.Char Berasmana,Kuala Perlis
5.Char Gani,Jitra
6.Char Ketam ,Taman Kemajuan
7.Char Terminal, Cyber
8.Char Batu Dua,Kangar
9.Char UM
10.Char Shah's Corner,DP,Melaka
11.Char Uptown Kota Damansara 2Kiri

ARRGGGHHHH!

Monday, February 08, 2010




Malam Ahad

Cubaan ke-3 untuk pecah kereta aku.Kali ni gagal.Pencuri tak pro.Alarm bunyi pencuri lari dan bateri aku terus weak.

------------------------ -----------------------------------
Pagi Isnin

Pintu bilik aku diketuk bertalu talu oleh abang bilik bawah

"eh..kau tahu tak rumah kita kena pecah masuk sabtu lepas ,kamera DSLR dan laptop si Y ( budak bilik sebelah aku ) kena rembat"



Berita Char

Felda Residance Tekam

Saturday, February 06, 2010







First time buat live update dari lokasi selain rumah aku.Sekarang aku tengah 'hang out' di cafe Felda Residance@Tekam Plantation Resort .Resort ni terletak didalam kawasan felda yang dikelilingi ladang kelapa sawit.Bebudak Rempit Felda pun ramai berkeliaran disini.Aku kesini sebagai driver menemani parents aku atas urusan kerja.Kami tiba lebih kurang pukul 6.30 ptg.Suasana sungguh sunyi melainkan suara pemuda pemuda Felda bermain sepak takraw dan tenis di court . Receptionist bertugas menyambut kami dengan penuh keterujaan,mungkin kami pengunjung pertama sejak 2-3hari lepas.

Kami menginap di family suite dibanggunan lama yang dikatakan dibina zaman Tun Abdul Razak dahulu.Pada sebelah malam kami makan di Cafe Resort yang menyediakan menu agak terhad.Macam biasa memandangkan ada Char Kueh Teaw,aku yang agak kenyang turut makan.Makanan tiba kira kira 40minit kemudian walaupun hanya kami satu satunya pelanggan pada malam itu.Mungkin waiter terpaksa call Chef yang sedang bersenang lenang dirumah ataupun mungkin abang waiter itu sendiri menjawat segala tugas di cafe dari pengambil pesanan,waiter,tukang masak dan pembancuh air.

Koteaw Goreng bertopengkan Char ?

Macam biasa, Char menghampakan.Tidak layak langsung dikategorikan didalam kategori Char.Seperti Koteaw goreng kampung.Mungkin Chef mengambil MC dan waiter terpaksa menyusup order di warung berdekatan sebab aku ada nampak lampu motor ulang alik diluar sebelum tu.Malam di Felda Residance amat suram,terasa seperti membintangi filem i'm legend.Mungkin kerana sekarang bukan musim cuti sama.Nasib baik disini dapat saluran national geographic dan wireless.Ada la sedikit hiburan.

Pada waktu pagi,kami ke Cafe semula untuk sarapan percuma yang diberi dalam pakej bilik.Namun hanya untuk 3orang sahaja namun adik aku tak kisah pun sebab dia lebih suka tidur.Setiba dicafe,terdengar bisikan waitress bertugas kepada pekerja didapur mengatakan "pssst..ada orang datang..." .Kelihatan para waitress berterabur buat buat bekerja dan kelihatan chef mengeluarkan semula makanan dari dapur.Jenis makanan yang dihidangkan agak terhad.Hanya terdapat bihun sup,roti bakar,nasi goreng,hotdog,lepat pisang dan apa nama ntah selain buah buahan 2jenis.

Sarapan

Aku menuju ketempat roti untuk pekena roti bakar.Mesin pembakar dia jenis pembakar industri ,style bakar banyak sekaligus.So aku mendapatkan bantuan waitress bertugas.Hasilnya roti bakar aku memang terbakar.Mungkin waitress itu sendiri belum pernah menggunakan pembakar roti tersebut.Cik waitress meminta maaf dan berkata akan menyediakan roti bakar baru.Second time,sama.Hangit jugak menyebabkan aku makan roti biasa sahaja akhirnya.Aku rasa tidur dibilik lebih sedap dari makan.



Gambar Internet

Gambar Aku

Overall Felda Residance ni menawarkan khidmat yang memuaskan untuk penginapan di pendalaman.Sekadar dapat tidur dengan selesa telah memadai.

---------------------------------
Bukti adik aku suka tidur

Sebelum

Selepas


Update Sejenak

Thursday, February 04, 2010


Dah lama gila tak update blog aku.Bukan malas,namun kebelakangan ni macam macam menda terjadi.Mana hidup tunggang langgang,kereta pun problem memacam pulak.Tengok Char pun dah kurang selera.Baru baru ni aku ke Kelantan bawak diri follow bebudak MMU .Tunggu gambar official release baru aku nak review sikit,esok nak ke Jerantut,Pahang pulak.Dah macam menteri.

Flickr Images