Kemalasan Maksima

Friday, October 30, 2009


Laziness is nothing more than the habit of resting before you get tired.

~Jules Renard


Aku tak tahu kenapa bagi aku untuk menulis blog memerlukan mood dan masa pada waktu yang tepat.Jikalau ada masa tapi tiada mood tidak menjadi dan sebaliknya.Ramuan penulisan blog yang baik memerlukan kedua dua elemen ini berada diatas satu garisan malar yang selari dan tidak terganggu oleh faktor persekitaran yang lain.Apa macam?ada bunyik macam laporan fizik?

Ekceli aku memang ada banyak benda nak tulis dan macam biasa,malas gila nak menulis sebab tiada mood.Mood pulak datang tak bagi salam.Kekadang pukul 2-3 pagi dia mai ,mana nak tidur catch up kelas pagi lagi.

So malam ni tetiba mood datang,namun masa pulak dah lewat.Esok kelas pukul 8am.Entah kenapa sekarang aku suka bercerita tantang projek projek automotif aku.Dah malas rasanya nak buat dosa komen tentang orang lain.

Papun lepas ni aku nak try majukan blog aku ni.Dah setahun lebih bina,namun masih suam suam kuku.Minta maaf juga kepada rakan rakan blogger yang lain kalo aku jarang lawat blog hampa,blog aku pon jarang jarang bukak.Tapi tidak lagi lepas ini...berusaha..


sampai begini aku akan update

Penutupan Geocities

Sunday, October 25, 2009

Mulai esok,laman sesawang yang menyediakan perkhidmatan hosting sekian lama dari Yahoo!,Geocities, akan ditutup.Aku tak pasti pula kenapa tetapi yang pasti aku akan kehilangan banyak kenangan lalu.Aku mula menggunakan perkhidmatan geocities sejak 2002 sewaktu mula mula berkecimpung dalam arena membuat laman web.Waktu tuh form 2 dan aku melahirkan web kelas aku, 2aktif dan dituruti setiap tahun sehingga tamat form 5 (form 3 - Yakinweb ,form 4-5 - harmonisite ) .

Bagi aku pengalaman buat laman web untuk kelas amat menarik memandangkan ramai rakan rakan pelajar sekelas dan juga pelajar kelas dan batch lain turut serta menyokong laman web yang aku bina.Memang meriah time tuh guestbook dikunjungi .Siap dah macam cerita indon kerana melibatkan cinta,persengketaan,persahabatan dan keagamaan.Pengalaman paling aku tak dapat lupa ialah dipanggil guru IT sekolah angkara Amin mansor (bukan nama sebenar) yang menghantar cerita lucah ke ruangan guestbook dan disedari oleh pembantu makmal apabila ada pelajar melayarinya sewaktu didalam perpustakaan.Tak pasal pasal aku kena amaran keras "hang nak kena penyepak?? " dari guru IT tersebut.

Pengalaman manis pula apabila dipanggil menyertai team trio mewakili sekolah ke Maxis CyberlinQ Web Competition 2004.Team kami layak ke peringkat kebangsaan namun kalah angkara aku rasa kerana melanggar peraturan.Namun merasa juga kami dapat hadiah seratus dua dan menyumbangkan 3 biji kerusi batu kepada sekolah.Walaupun sudah lama tidak aktif,aku kadangkala masih melawati laman laman web kelas yang aku telah bina sambil mengenang kenangan lalu dizaman sekolah.Apapun,mulai esok semua data data geocities akan dilupuskan oleh pihak geocities.RIP.

*Penulisan dalam bentuk emosional

Aku Punya Pasal

Balik Kampung Sekali Lagik!!!

Wednesday, October 14, 2009

Akhirnya,setelah 2minggu memerah otak,cuti semester datang lagiiiiii (sebut dalam nada iklan tora) .Seperti biasa,dah macam macam tender aku menang dan perlu dilaksanakan sepanjang bercuti ni.Semua tender yang aku menang ni tender tender Kelas A punya.Memang makan juta juta gak la nak lobi bagi menang.

Perjalanan kali ni cepat sungguh rasa.Ini disumbangkan dengan pelepasan aku di Subang .Dekat sangat la dengan rumah aku.Lepas check in,aku lepak lepak la dekat ruangan berlepas sambil membaca majalah kereta untuk membuang masa.Sambil membaca,datang pulak 2 orang pramugari duduk disebelah aku.Dalam banyak banyak tempat,sebelah aku jugak nak bertenggek.Dalam membaca,aku dengar dengar la mereka bersembang sebab volume dia memang cecah clear sampai aku dia punya coverage.Berdasarkan percakapan mereka,mereka ni pramugari pesawat ke Alor star yang aku nak naik ni.Berdasarkan percakapan mereka,pramugari A ni nak pergi langkawi,tapi musim monsun.Berdasarkan percakapan mereka lagi,Pramugari B ada date dengan seorang lelaki esok.Berdasarkan percakapan mereka juga,Laki yang pramugari ni nak jumpa ada kapal.Berdasarkan percakapan mereka sekali lagi,Laki ni join bisnes labur melabur.Berdasarkan percakapan mereka lagi sekali,Pramugari B ni segan segan nak jumpa.Berdasarkan percakapan mereka sekali lagi juga, (ting tong) Penerbangan Ke Alor Setar telah bersedia untuk berlepas.




Penerbangan sungguh lancar sekali.Cuaca pun cantik.Angin kat stratosfera pun orang kata sepoi sepoi bahasa gitu.Sebelah aku pon kosong sebab orang tak ramai.Kalau boleh menjulur baring tidur,nak aja aku buat.Mengantuk sangat.Sampai sahaja Airport Sultan Abdul Halim,parents aku bawak pergi bengkel.Amik kereta mak aku yang servis aircond.Aku pulak kena drive bawak balik.Mak aku pon join sekali.Bawak mak aku ni memang tekanan sikit,alat yang bip bip time reverse tuh pun boleh kecik ati.Bukan apa,mak aku yang selalu bunyik suara cemas dulu sebelum dia bunyi.

Sampai rumah,jumpa bibik baru kerja.Orang jawa katanya.Tapi aku suspek ada kacuk kacuk jayz keturunan dia.Atau Obama barangkali.Nanti aku nak beri cadangan kepada kabinet agar kerajaan hanya meluluskan orang gaji bergred A++ yang iras iras agnes monica sahaja untuk bekerja di Malaysa.Dah penat balik,aku check in masuk bilik.Tak tahu pulak yang bilik aku sekarang dah ada orang huni.Tak senonoh betoi.Dah menumpang bilik aku,tidur terkangkang pulak tuh.Kalau pakai seluar tak pa jugak.Biadap sungguh.


Berita Hari Ini

Berita Hari Ini

Monday, October 12, 2009

Dalam usaha mencari rumah sewa disekitar Equine Park,tetiba jalan jadik jem semacam.Dari jauh dapat nampak polis banyak disekitar traffic light depan Jusco Equine.Ada evo polis 2bijik,waja polis 5-6 biji ,motor lagik.Nak kata eksiden tak mungkin pulak.Bila makin dekat,baru nampak sebijik honda accord penuh kesan tembakan dicermin.




SUBANG JAYA 12 Okt. — Dua lelaki yang disyaki terlibat dalam tiga siri rompakan bank di sekitar Lembah Klang sejak dua bulan lepas ditembak mati dalam kejadian berasingan hari ini.

Lelaki pertama yang berusia 33 tahun ditembak mati di Persiaran Equine Perdana Seri Kembangan berhampiran pusat membeli-belah Jusco pada kira-kira pukul 2.15 petang, manakala kejadian kedua membabitkan lelaki berusia 41 tahun di persimpangan Gohtong Jaya, Genting Higlands pada kira-kira pukul 3.30 petang.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Selangor, Datuk Hasnan Hassan ketika ditemui di Equine Perdana mengesahkan kejadian itu, tetapi enggan mengulas lanjut. - Bernama

keterangan saksi:-
semasa kejadian kereta aku berada ditengah-tengah antara honda accord hitam dan pajero warna cream...trafic light merah...aku berhenti depan sekali...belakang aku honda accord...tiba2 pajero cream datang dari arah bertentangan dan berhenti betul2 depan kereta aku...polis keluar pajero terus tembak bertalu-talu kat kereta belakang...aku panik...polis suruh ketepi...aku belok kiri...langgar myvi...

Sumber:Cari Forum


aku rasa memang patut la polis buat macam ni.Nak bawak masuk lokap,isi borang,naik turun makhamah,masuk penjara kena spend makan minum lagik,pastuh keluar merompak balik.Buang masa aja.



Aku Punya Pasal

Aku Dan Hiburan

Monday, October 12, 2009

Dah lama aku tak review movie sebab aku tak berapa nak ada mood nak tulis merapu panjang panjang

Sekilas rating movie hampir terbaru aku tengok

Gamer - 5/10
Aksi memang tiptop tapi jalan cerita hancur.Cemana boleh lari dari dunia games tuh pun taktau dan klimaks pun entah hapa hapa.

Perfect Gateaway - 6/10
Cerita bergenre mystery/thriller .Jalan cerita agak baik dan tidak dijangka namun tengah baru suspen trus masuk klimaks membuatkan tak puas suspen.

G-Force - 5/10
Aku start layan cerita budak budak start lepas tengok madagascar 2 dan jalan cerita ni tak menarik bagi aku.

Where Got Ghost ? - 5/10
cerita lawak seram but tak lawak dan tak seram.Sepanjang movie ada 2 parts ja kot aku gelak.Tuh pun dah majoriti gelak.

Bagi aku movie terbaek yang aku layan sepanjang hampir 2-3 bulan dan mungkin setahun ini ialah movie percuma yang ditayangkan di TV2 bertajuk Hot Shots yang diarahkan oleh direktor scary movie.Memula aku dah bosan ,saja bukak tv2.Tahap lawak dia memang buat aku tak berenti gelak.Kepada mereka yang meminati lawak lawak bangang seperti scary movie,memang ni movie yang tepat.Confirm hilang tekanan lepas tengok cerita ni.

Hot Shots!


Cerita ni berkisar tentang pilot jet pejuang dan berkisar mengenai filem TopGun.Senang cerita TopGun dalam versi humor.

Rating : 9.5/10

Hot Shots Part Deux


Ni sekuel HotShots! dan boleh dikira part 2 .Movie dia pulak berkisar tentang ala2 Rambo.Still lawak macam bangang!!!

Rating : 9/10

Boleh didapati di isohunt.com

Berita Hari Ini

Berita Cyberjaya

Sunday, October 11, 2009

Cabul siswi IPTS

DENGKIL: Seorang lelaki gila seks dikesan menyamar sebagai pemandu teksi semata-mata untuk melampiaskan nafsu dengan mencabul siswi sebuah institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) di sini, baru-baru ini.

Selain berpakaian lengkap dan berlagak seperti pemandu teksi, lelaki berkenaan bertindak licik dengan menukar nombor pendaftaran teksi yang digunakannya dalam usaha mengaburi pihak berkuasa.

Setiausaha Kehormat Koperasi Pengangkutan Putrajaya dan Cyberjaya Berhad (KPPCB), Mohd Salleh Mat Zin, yang mendedahkan kejadian itu berkata, penjenayah terbabit menyamar sebagai pemandu teksi dan beroperasi di sekitar Cyberjaya, Putrajaya dan Dengkil.

“Dia dikesan bertindak demikian bagi mencari siswi kolej dan universiti di sini untuk dijadikan mangsa seksnya. Modus operandinya ialah mengambil kesempatan terhadap pelajar wanita yang berseorangan.
Source: Hmetro
-----------------------------------------------------------------------------------------

Berhati hati lah kalian semua.


Aku Punya Pasal

Aku dan Agrikultur

Sunday, October 04, 2009

Sekarang hidup aku bertambah sibuk sejak menceburi bidang agrikultur.Bak gesaan kerajaan,pertanian adalah perniagaan maka sebagai seorang anak muda berwawasan jauh,aku menyahut seruan kerajaan untuk menbangunkan modal insan.Bermula dari kecil kecilan,berbekalkan sekangkang tanah dan sedikit modal,ladang aku semakin hari semakin maju Alhamdulillah.Buat masa sekarang,semua berjalan lancar.Terima kasih kepada rakan rakan jiran yang membantu menghapuskan makhluk perosak.InsyAllah kalau makin maju aku nak beli traktor sebijik.Kalau boleh upah buruh asing,dah lama aku buat.Mudah sikit kerja.Kulit pon dah makin gelap kerja kena panas.

Aku tengok ramai dah berjaya,tapi biasalah,mereka dah lama.Aku baru nak merangkak.Walaupun kadang kadang pukul 2-3 pagi aku still tak boleh lena kena tuai hasil,namun aku puas dengan pencapaian ladang aku.Nanti mau ladang aku makin menjadi,aku nak perbesarkan lagi.Terima kasih la kepada kawan kawang yang membantu dan untuk hadiah2.Nanti buah buah diladang aku dah masak,aku hantar la sorang dua tiga plastik strawberi atau raspbery.

Sekian buat masa sekarang.Aku nak pergi isi minyak mesin rumput.Rumput kat ladang dah makin tinggi.Bahaya nanti jadi sarang ular.


Flickr Images