Berita Hari Ini

Berita Dari Kangar

Friday, April 24, 2009

Perlis bakal lokasi filem Hindustan

KANGAR 22 April - Sebuah syarikat produksi filem dari India akan menjadikan Perlis sebagai lokasi penggambaran filem Hindustan tidak lama lagi.

Menteri Besar Perlis, Datuk Seri Dr. Md. Isa Sabu berkata, syarikat perfileman itu telah mengemukakan permohonan berkenaan kepada kerajaan negeri awal tahun ini.

"Baru-baru ini ada syarikat produksi filem India menyatakan keinginannya untuk membuat penggambaran filem di sekitar Batu Pahat, Kangar.

"Saya telah memanjangkan hasrat syarikat itu untuk tindakan lanjut Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kesihatan dan Pembangunan Luar Bandar, Ahmad Bakri Ali," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Cenderawasih Coffee House, Eagle Park Resort di sini malam tadi.

Md. Isa memberitahu, syarikat produksi itu berminat membuat penggambaran filem di sini kerana sekitar Batu Pahat memiliki beberapa aset pelancongan yang sesuai dengan tema filemnya.

Kata beliau, antara aset pelancongan yang dinyatakan sesuai untuk dimuatkan dalam filem berkenaan termasuklah ladang anggur dan taman ular.

"Selain itu, di sekitar Batu Pahat juga memiliki pusat herba, ladang mempelam harumanis, gelanggang sukan berkuda, sawah padi dan padang golf 18 lubang," jelasnya.

--------------------------------------------------------------------------

Aku tak boleh bayangkan produksi filem tamil mana la yang nak buat pengambaraan kat Perlis ni sedangkan produksi kat Malaysia pun kurang melakukan pengambaraan di Perlis.Aku bukan nak memperkecilkan tempat lahir aku sendiri,tetapi itu realiti apabila aku melawat bandar bandar lain di Malaysia,aku terasa betapa kerdilnya bandar Kangar,Aku tak salahkan kerajaan baru di Perlis kerana mereka memerlukan masa.Cuma aku tak boleh bayang macam mana kerajaan sebelumnya boleh dengan tidak segan silu memperkenalkan ' 7 keindahan Perlis ' yang bagi aku satu pun tak menarik tetapi serius teknologi telah berjaya membuatkan gambar kelihatan menarik.

Pembukaan Cenderawasih Coffee House telah menunjukkan citarasa penduduk perlis semakin tinggi yang pada sebelum ini hanya banyak melepak di kedai kopi Kin too dan aku harap perniagaan ini akan maju tidak seperti 2 bijik kedai mamak yang telah gulung tikar tak dapat survive di Perlis.Tak salahkan penduduk Perlis jugak kerana taraf hidup disini rendah yang mamak tuh satu,bagi harga makanan rate Kelompo,mau tak tutup. Kejayaan KFC 24hours survive di Kangar untuk hampir setahun juga telah membuktikan penduduk Perlis mengorak setapak lagi kearah kemajuan.Aku mengharapkan bandar Kangar akan maju tetapi ketenangan,keselesaan dan keselamatan kekal di tahap sekarang yang membuatkan aku sentiasa merindui kehidupan sederhana disana.

Aku Punya Pasal

Dengkil dan musibah

Friday, April 24, 2009



Dengkil...Jikalau disebut 2-3tahun lepas dihadapan aku perkataan dengkil,mungkin yang bermain difikiran aku ialah sejenis kuih yang berinti kelapa atau satu perasaan hasad yang lebih jahat dari dengki.Tetapi beberapa bulan lepas,apabila berpindah ke MMU cyberjaya,aku mula kenal apa itu Dengkil.Selepas keluar dari Hostel selepas hanya 2hari menginap,aku mula tercari cari dimana tapak untuk aku berteduh sepanjang pengajian aku di MMU kampus cyberjaya.Mungkin tuhan telah menentukan aku akan terdampar disini apabila Aje mengenalkan aku dengan gay partnernya,cha.

Setelah sedikit proses birokrasi,aku pun berpindah ke Pekan Dengkil.Berasal dari town Kangar,Perlis , aku tidak memerlukan banyak masa untuk menyesuaikan diri dengan pekan ini memandangkan Bandar Kangar hanyalah 10x ganda sahaja kemajuannya berbanding Dengkil.Dengkil aku ibaratkan sebagai bandar yang aman damai,tenang dan jauh dari hiruk pikuk kota serta asap asap hitam yang mengcengkam paru paru kita.Dengkil boleh dikatakan sebagai sebuah bandaraya antarabangsa yang didiami oleh warga India,Bangladesh,Pakistan,Myanmar,Nepal,Indonesia,Sri Lanka,Vietnam,kemboja serta banyak lagi merupakan pusat pertembungan tamadun yang pesat membangun.

Sepanjang menetap di Dengkil,aku telah melalui beberapa musibah besar yang melanda bandar Dengkil.Dengkil pernah digemparkan dengan kejadian paip pecah yang menyebabkan penduduk tidak mendapat air bersih .Hujan yang asal mencurah curah bak musim tengkujuh terus berubah menjadi musim kemarau secara tiba tiba.Sewaktu itu,kapal selam boleh dilihat bergelimpangan didalam mangkuk tandas dan bau hancing merata rata dibilik air rumah ini.Segala minuman bersih dari kedai kedai runcit berhampiran laku seperti pisang goreng sehinggakan bekalan air minuman juga terputus.'Zombie zombie' kelihatan merayau di seluruh pelusuk pekan Dengkil dan sewaktu itu juga aku pun turut terpaksa mandi sekali sehari itu pun perlu memandu hampir 15minit untuk mandi di Hostel.Kesengsaraan penduduk dengkil hanya tamat kira kira 4 hari kemudian.

Ternyata bandar Dengkil sememangnya dilaknati Dewa Air apabila beberapa bulan kemudian bekalan air bersih bertukar menjadi air teh ais.Minum,mandi,basuh berak dan semuanya terpaksa menggunakan air teh ais tersebut tanpa banyak soal kerana krisis sebelumnya telah mengajar kami erti bersyukur dengan apa yang ada.Sedangkan ketika ketiadaan air ,air bertakung dekat jalan yang berlubang pun boleh dibuat flush,apatah lagik sekadar teh ais sahaja.Sewaktu itu,orang cina sudah kelihatan seperti melayu,orang melayu sudah kelihatan seperti india dan orang india sudah agak sukar kelihatan.Ternyata penduduk Dengkil menerima musibah dengan redha.

Pada hari ini,ketika aku baru pulang dari berjudi di Funfair Asia ,aku dapat merasai sesuatu yang tidak kena ketika melalui jalan masuk ke Pekan Dengkil.Hampir 95% premis serta rumah rumah bergelap kecuali stesen minyak dan kedai seafood Ah peng.Seingat aku Earth Hour sudah tamat dan penduduk Gaza sekalipun sudah mempunyai bekalan elektrik dan mengapakah ini berlaku kepada bandar Dengkil ? Bayangan Shomba sudah berlegar legar difikiranku,apatah lagik semua bebudak rumah aku awal awal lagi telah melarikan diri ke kem pelarian berhampiran.Mau tak mau aku terpaksalah ke Hostel jugak untuk membuang masa terluang.




Movie

Find Me Gulity

Thursday, April 23, 2009

Cerita ni berdasarkan kisah benar mengenai seorang ahli mafia Jack Dinorscio yang menjerumuskan satu 'famili' mafia nya ke makhamah akibat dikhianati sepupunya sendiri.Maka satu famili mafia ni dibawa ke makhamah untuk diadili.Ramai la peguam yang mewakili boss boss mafia ni tetapi jack Dinorscio yang tiada pengetahuan langsung dalam bidang guaman memilih untuk menjadi peguam untuk dirinya sendiri yang secara tidak langsung akan mempengaruhi nasib 'famili'nya.


Jack Dinorscio yang sungguh taat dengan 'famili'nya memegang prinsip tidak akan belot walau apa terjadi walaupun bossnya agak bengang dengannya.Maka bermula la pembicaraan yang memakan masa selama 21bulan yang tercatat sebagai kes perbicaraan mafia yang terpanjang didunia.Bagi mereka yang amik law,filem ni mungkin menari tetapi bagi yang tak amik law,mungkin agak bosan kerana filem ni hanya berlegar sekitar makhamah dan penjara.Tetapi agak menarik melihat gelagat Jack yang cuba membela diri dengan caranya.

IMDB bagi rate 7.1/10 ,dan aku setuju la.Sesuai ditonton kepada mereka yang sesuai.

Movie

Snatch (2000)

Thursday, April 23, 2009

Filem ni diarahkan oleh ex-husband Madonna,Guy Ritchie dan dibintangi brad pitt,jason statham dan banyak lagi pelakon kurang ternama.Aku memang salute dengan pengarah filem ni sebab aku tak dapat nak fikir cemana dia boleh terbayang nak wat cerita ni.Cerita ni agak berbelit untuk mengaitkan watak watak dalam filem ni yang akhirnya semua mempunyai keinginan yang satu,menjejak berlian yang dirompak untuk kepentingan masing masing.


Ketua gangster,perompak amatur,jurulatih tinju,perompak berlian,penjual senjata semua bersaing sesama sendiri untuk memiliki berlian tersebut.Dalam filem ni nanti akan menceritakan bagaimana mereka semua akan saling tersempak didalam proses mencari berlian tersebut.Jalan cerita dia memang kreatif dan lucu.Dekat IMDB filem ni meraih 8.2/10 daripada 138,929 votes dan aku tak hairan mau dapat 10/10 pun.Berbaloi untuk ditonton.

Aku Punya Pasal

Diet

Wednesday, April 22, 2009



Semua manusia dilahirkan dengan kadar metabolisma yang berlainan maka ada yang makan macam buaya seperti contoh cha,tapi badan tulang aja dan ada yang makan sikit,tapi still tough macam aku.Malam ni tetiba aku rasa lapar dan untuk pengetahuan anda,sungguh tak manis jika kita makan di lewat malam memandangkan badan kita kurang melakukan aktiviti melainkan tidur sahaja.Tidur tidak memerlukan energy yang banyak walaupun anda mimpi basah sekalipun.

Oleh kerana lapar,menu menu di kedai mamak Fadhinya sudah mula berlegar legar di benak fikiran ku.Dalam memikirkan menu menu tersebut,terlintas difikiran aku samada capati menggemukkan atau tidak.Ada yang cakap capati ni makan la 7-8 keping still tak akan effect ,ada yang cakap capati menggemukkan tetapi kurang sikit dari abgnya,roti canai.Tapi aku rasa,benda apa pun kalau masuk perut akan dicerna dan diserap masuk kat badan jugak.Ekceli capati adalah kabohidrat maka kabohidrat apabila dicerna akan menjadi tenaga.Apabila tenaga tidak digunakan,lebihannya akan disimpan dalam bentuk lemak and still menggemukkan.

Aku dan obesiti agak sinonim memandangkan sejak sekian lama.Aku tidak dilahirkan gemuk,dulu zaman kanak kanak aku slim seperti kanak kanak yang lain,tapi oleh sebab time tuh (sblum adik laki aku lahir) aku aja anak laki,aku dilayan dengan penuh berhemah.Bapak aku yang jeles tengok aku kurus telah mula menyediakan aku dengan kulit kulit ayam KFC apabila makan di restoren mr kolonel.Start pada tuh,makin lama makin lebar.Bila time makan,benda pertama bila duduk dimeja makan ialah 'target' ayam yang paling besar.Persaigan agak sengit ketika itu memandangkan kakak aku juga agak produktif seperti aku sehingga kekadang boleh bawak kepada gaduh.

Start form 1 macam tuh aku dah start ada kesedaran sivik sikit memandangkan gemuk ni tak best dan tak hensem.Nak beli seluar susah,saiz pinggang mau orang dewasa.Bila dah saiz orang dewasa,kaki kompom kena bawak tailor aja untuk potong sesuai dengan ketianggian remaja.Beli baju,nak design lawa lawa semua kecik aja,so choice agak limited dan antara yang banyak membantu ialah kelas sains form 2 kalau tak silap.Time tuh ada belajar tentang pemakanan.Yang mana leh gemuk,yang mana ok.So start pada tuh aku dah dapat kick start.Yang susah bagi mereka yang obesiti ni just nk dapat kick start tuh,kena la ada kesedaran yang mendalam.Ok,sesudah kick start,aku mula memilih makanan,petang petang aku berjoging macam haram.Penat tak payah sembang la,nak pengsan pun ada sebab badan besar dan tak biasa bergerak.Tapi lama lama kaki dah start terbiasa,maka dah jadi macam ketagih.

Dalam bersenam,makanan aku jaga,nasik tak sentuh,makan lauk aja.Lauk pun tak banyak choice,berat kepada ikan aja sebab ikan ni protein.Protein takkan disimpan jadi lemak dan akan keluar melalui urine.Malam sentuh buah buahan aja banyak,burger,fries apa semua aku tolak tepi.Kalo kata best tobat tak best la,dulu piza satu talam pun aku leh setelkan.Start pada tuh,berat aku susut ketara (serius 1st time senang gila nk turun berat badan) dalam masa 4bulan macam tuh.Siap cikgu aku pun dah mula syak aku amik dadah dan isap rokok.Haiihh,negatip toi pemikiran cikgu nih.

Start tuh,aku dah bebas dari obesiti totally.Maka sampai la tahap yang paling susah,nak maintain.Lama kelamaan aku dah mula fedup jaga makan,nak rasa jugak makanan heaven2 macam orang lain,maka aku dah start makan macam buaya semula.Ditambah pulak aku start keja kantin dan catering lepas SPM,makanan keliling.Tak cukup dengan tuh,aku masuk MMU.Masuk MMU,aku stop bersenam,banyak lepak sedut movie,duduk dalam bilik dan layan movie sambil makan.Nasik beriani ayam madu merupakan feveret aku.Lama kelamaan,berat aku mencecah 80-an.Start daripada tuh,seluar dah payah carik balik,baju dh cam sarung nangka.Agak susah nak dapat feel takut kepada minyak semula disebabkan terdedah lama sangat dengan makanan berlemak.Tapi setelah memikirkan kesihatan dan faktor2 lain,aku dah dapat feel dan mengubah cara pemakanan aku.

Tapi kali ni aku dah sedar yang dalam berdiet,tak boleh nak seksa diri dengan tak makan langsung nasik dan menda lain².Ekceli diet perlu seimbang agar jangan diluar nampak ramping,tapi didalam dah hancus.Umur 30 sakit jantung umur 40 dah lepak di alam barzakh bersama mahadewa kaiou.Kita ta boleh tak mengambil kabohidrat langsung seperti nasi kerana apabila kita memotong kabohidrat dari list makanan,maka ia akan mebawa kepada fenomena ketosis dimana badan akan 'makan' sel sel badan untuk memaksa penghasilan glukosa.Tak elok beb,adakah anda mahu bini anda menjadi janda muda merangkap MILF? of course not kan,so hindari ia.Selepas melakukan semua itu,berat dah ok sikit walaupun tak ramping macam cha.BMI dah normal dan hidup pun senang walaupun petang petang kena keluarkan peluh tak kira macam mana pun.

So,yang penting makanan kena seimbang terutama di siang hari sebab badan perlu tenaga.Malam jangan makan banyak.Bersenam tuh lebih.Minum air kosong bila lepak makan.Tak payah percaya produk perlangsingan.Gambar pun dah boleh photoshop.Selepas membebel pasal diet,rasa lapar pun dah hilang.So aku nak lena.

*time search tentang fakta fakta,aku terjumpa web ni http://cekodok.com/.Amat berguna kepada mereka yang nak tau tentang kalori didalam kebayakan masakan popular di Malaysia dan kalori yang diperlukan tubuh.Kira kira badan aku perlukan sekitar 2433.2 kalori/day.

Aku Punya Pasal

Presentation

Friday, April 17, 2009

Presentation..presentation dan presentation lagik..
Semester ni kebanyakan assignment aku memerlukan presentation,tetambah untuk subjek communication yang memerlukan kita mengasah skill komunikasi dengan crowd.Sejak zaman present guna kertas manila kad (sampai sekarang aku tertanya² kenapa nama dia manila kad?asal Filipina ka?) sehinggalah menggunakan powerpoint,aku masih tidak gemar dengan presentation.Bila dekat aja turn nak kena pegang mikrofon,mula la berpeluh,berdebar,cuak dan rasa nak berak pun ada.

Tak kira present dihadapan seorang,dua orang mahupun full house,rasa berdebar tetap ada.Tapi sejak dua tiga menjak ni,rasa berdebar dalam diri aku ni dah kurang memandangkan dah banyak kali berada dalam situasi suspen ni.Ada member aku tunggu turn nak present dah macam tunggu bini bersalin,Jalan ke hulu ke hilir dengan muka gelabah dan berpeluh.Lagipun semua manusia ni lebih kurang aja,memasing berdebar tunggu turn nak present dan bagi aku turn yang terbaik untuk present ialah first.Sebabnya ialah time tuh,walaupun ramai orang,time tuh semua masing masing akan gelabah untuk turn masing masing nanti dan crowd akan kurang beri perhatian pada apa yang berlaku didepan.

Hari ni macam biasa kena present lagik tapi agak ok sebab ada 7 slides aja dan semuanya simple.So nak present kena lah pakai formal,tapi takda la aku nak pakai kot macam nak meeting dengan board of director.Cukup sekadar mengenakan kemeja beserta seluar pejabat dengan kasut pejabat.Tie?aku kurang berminat nak jerut² kat leher ni.Time ni la nak segak bergaya sedikit seperti orang ke pejabat.Ekceli aku tak payah berpakaian formal untuk membuatkan orang ramai percaya yang aku ni pekerja yang mempunyai socso dan berdaftar dengan KWSP.Tak percaya tanya Dr Subramanian,beliau juga tertipu ketika aku mengambil MC tempoh hari.

Dengan berpakaian segak seperti seseorang berjawatan tinggi,Pak Guard MMU pun dah angkat tangan tinggi tinggi kat aku dengan penuh senyuman berhemah ketika memasuki kampus.Tidak seperti kebiasaan dengan pandang tak pandang dan muka yang bengis.Setelah present nanti aku rasa nak lepak di Old Town sambil baca news Straits times dan sebelum itu yang paling penting aku nak mengenakan key chain BMW pada kunci kereta aku.Agak² ada chick melekat tak? hehehe..




Movie

Pantas Dan Garang 4

Thursday, April 16, 2009

Sudahkah anda menonton filem ini?bagi mereka yang berminat dengan scene scene kereta ni,mesti tidak akan melepaskan peluang menonton filem ini dan aku merupakan salah sorang yang tak terkecuali.Overall,aku rasa filem ni merupakan sekuel Fast n Furious yang paling tak best jika dibandingkan dengan sebelumnya.Pertama sekali aku tak suka kerana filem ni banyak memaparkan old school muscle car US,aku kurang berminat dengan kereta muscle car klasik ni sebab aku nampak macam kereta Datsun sahaja.Mungkin ramai yang bercanggah pendapat dengan aku tetapi aku lebih cenderung kepada kereta jepun yang lebih stylish tetapi tak dinafikan juga,aku suka Muscle car zaman moden yang cantik menarik belaka dan kelihatan mantap.

Kedua,jalan cerita filem ni agak sikit merapu dan tak ada logika kerana Encik encik Polis kelihatan begitu rileks dengan aktiviti aktiviti lumba haram ni.Dari segi ranking,aku kelaskan filem ni seperti dibawah dari segi terbaik hingga tak best bagi siri fast & furious.

1. Fast n Furious : Tokyo Drift (ni memang best sampai aku rasa nak drift aja honda tua ijad)
2. Fast n Furious
3. 2 Fast 2Furious
4. Fast n Furious 4

Malas nak bising bising lagik,aku nak sertakan sedikit info tentang GTR r34 biru yang diguna pakai dalam filem terbaru ni.





Spec-
'07 Kaizo GT-R
"The hero car"
Name: Daryl Alison
Age: 43
Hometown: Torrance, CA
Occupation: Owner, Justdriven.Com
Hobbies: Vehicle Restoration, Track Karting, Collecting
Build Time: Five Months
Feedback: Madd417@Aol.Com
Quote: "It's not a Skyline; it's a kaizo. It's still all Nissan, but it's a kaizo."

Output: N/A

Engine: Nismo NE-1 exhaust; Turbonetics front-mount intercooler and plumbing


Drivetrain: Stock

Suspension: Nismo lowering springs; custom roll cage; ARC titanium strut tower bar

Wheels/Tires: 19x11 Volk Racing RE30 wheels; Continental tires

Brakes: Rotora big brake conversion, front and rear

Exterior: Nismo Version II front bumper, side skirts; Sunline Auto carbon fiber hood

Interior: Rear seat delete; Momo steering wheel; Nismo V-Spec Nur pedals; custom heads-up display for dash-mounted PC; MFD Xenarc gauges; Sony head unit.

Fakta:-
  • Semuanya ada 7 bijik kereta skyline kaizo ni
  • Dalam 7 bijik,6 musnah time pengembaraan majoriti time scene race dengan vin diesel tuh
  • Semua 6 bijik yang musnah ni merupakan jenis skyline Er34 N/A RWD GT-Ts dan bukannya versi GTR .Cuma telah diconvertkan bodykit nya agar kelihatan seperti GTR.
  • Direktor filem ni dan pelakon watak polis underground,paul walker berkeras mahu ia kelihatan solid dan simple tanpa corak entah hapa² walaupun dibantah produser
  • Skyline GTR biru ini dibeli dari Japan dan tidak disponsor seperti Subaru Impreza hitam

Aku Punya Pasal

Cemana kira ni?

Wednesday, April 15, 2009




aku penah tengok pope sembahyang sekali dengan orang Islam dalam masjid,tapi sami sembahyang dalam masjid tak penah nampak lagi atau mungkinkah mereka ini musafir yang tidak mempunyai baju persalinan bersih untuk menunaikan sembahyang lalu mengenakan kain sapra masjid? atau mungkinkah mereka mengamalkan fahaman syiah hadhari ?
Teringat aku satu kejadian time sembahyang di masjid berdekatan rumah aku.Entah macam mana petang tuh tok imam boleh pulak tertinggal kopiah,beliau berkeras ingin memakai kopiah sebelum mengimamkan sembahyang.Akibat tiada kopiah spare dimasjid,tok imam terus mengimamkan sembahyang dengan mengenakan 'anak telekung' pompuan ala² snow cap.Sepanjang sembahyang,aku dapat dengar pelbagai bunyi-bunyian dibarisan makmum dan pada hari itu aku kompom yang 99% makmum pulang tanpa sebarang pahala.
Credit:Ohbulan!

Aku Punya Pasal

Stuck In Malacca part 2

Tuesday, April 14, 2009

Day 3
Hari ketiga dan merupakan hari terakhir kami disini.Bangun sahaja dari tidur,kami menyiapkan diri untuk pulang.Setelah bersalaman dengan sifu,aku dan aje pun check out dari hotel konkod dan bergerak ke bandar melaka untuk sesi lawatan terakhir sebelum pulang.


Kami melihat dengan lebih dekat benda benda baru yang telah siap dibina di bandar hilir yang tidak ada sewaktu setahun lepas.Antaranya ialah,

River cruise cam ala² Venice
Mini Kota A'Famosa
Replika kincir air

Tower apa ntah untuk usha view bandar melaka

Aku sungguh kagum dengan kemajuan yang dikecapi negeri Melaka walaupun Ketua menterinya..dalam banyak banyak perubahan,cuma satu ja yang still maintain....

Bas local Melaka still maintain old skool sesuai dengan nama bandaraya bersejarah.Setelah melawat serba sedikit,aku dan aje bertolak pulang ke Bandaraya metropolitan dengkil.Sebelum pulang,kami tidak lupa untuk pekena cucur udang alor gajah walaupun hujan yang sungguh lebat.Perjalanan pulang kami selepas itu agak terganggu dengan hujan yang maha lebat sehingga ke Nilai,namun akhirnya kami tiba dengan selamat.Alhamdulillah.

Setinggi penghargaan kepada :-
Achik -Tq sebab belanja makan dan offer tempat tinggal
Sifu- Tq kerana menjadi tourist guide yang baik dan open ice blended
Abu-Walaupun tak jumpa,tq la bagi pinjam bilik,Tv besar dan PS3
Aje -Tq untuk sumbangan gambar dan co-pilot yangs setia menemani,tak macam cha,duduk aja terus lelap

Pung Pang Pung Pang

Oh negeriku

Tuesday, April 14, 2009

Shahidan syor Muhyiddin terajui Umno Perlis

KANGAR: Bekas Menteri Besar Perlis, Datuk Seri Shahidan Kassim, mengesyorkan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, dilantik menjadi Pengerusi Badan Perhubungan Umno Perlis bagi menyelesaikan kemelut Umno di negeri itu.

Merujuk cadangan Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam, supaya menteri besar dan ketua menteri sepatutnya dilantik menjadi pengerusi badan perhubungan Umno negeri, beliau berkata itu bukannya penyelesaian yang baik.

Shahidan berkata jika beliau tidak lagi diperlukan untuk menjadi Pengerusi Badan Perhubungan Umno Perlis, adalah lebih sesuai jika Muhyiddin selaku Timbalan Presiden Umno mengambil alih jawatan itu.

Merujuk kenyataan Menteri Besar Perlis, Datuk Seri Dr Md Isa Sabu, yang menyokong cadangan Mohd Ali, Shahidan berkata:

"Kalau dia kata semua menteri besar dan ketua menteri layak jadi Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri, saya pula beranggapan bahawa semua Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri layak jadi menteri besar."

Shahidan berkata, beliau merasa malu kerana terdapat masalah politik dalam sebuah negeri kecil sedangkan perkara itu tidak sepatutnya berlaku.

Mengenai kenyataannya bahawa beliau terkilan kerana tiada wakil dari Perlis dilantik menganggotai barisan Kabinet yang dibentuk Datuk Seri Najib Razak, Shahidan berkata perasaan itu hanya terasa untuk seminggu sahaja.

"Saya menyokong Kabinet baru itu tetapi saya tetap akan merayu supaya akan ada wakil dari Perlis menganggotai Kabinet selepas ini," katanya.

Beliau berkata, Perlis adalah negeri yang menang besar pada pilihan raya umum lalu dan wajar ada wakil daripada negeri itu. - Bernama


-nampak sangat la desperate gila nak jadi sangat MB.Cukup2 la Datuk Seri oii, 3penggal merapu dekat perlis tanpa sedikit pun kemajuan .Dari aku kecik sampai la aku dah layak mengundi,Perlis mundur macam tuh jugak.Banyak projek siap guna pakai 2-3 hari,pastuh lingkup,gulung tikar macam kat timah tasoh.Aku respek gila MB baru sekarang yang low profile dan mesra rakyat.Bekas MB terengganu yang kena singkir tempoh hari pon rileks aja terima qada dan qadar.Geli gua baca press statement lu..Haihh..

Aku Punya Pasal

Stuck In Malacca part 1

Monday, April 13, 2009

Memandangkan sejak aku berpindah ke kampus cyberjaya,aku belum berpeluang untuk turun melakukan pertemuan muhibah dengan rakan rakan lama,maka pada weekend lepas,aku dan aje telah melakukan tindakan nekad untuk turun ke melaka bandaraya bersejarah.
DAY 1
Kami telah bertolak ke melaka pada pukul 8.00 malam dari bandaraya Dengkil memandangkan masa tersebut merupakan masa ang paling afdal bagi pemandu yang inginkan ketenangan,kelancaran serta kedinginan di lebuhraya.Masa masa sebegitu merupakan masa puncak untuk aku mengganas di lebuh raya.Tetapi sebelum mengganas,minyak perlu diisi dahulu maka kami singgah sebentar di Shell Salak Selatan


Perjalanan sangat lancar apabila melalui bandar nilai memandangkan itu merupakan exit highway berdekatan.Hujan renyai renyai mula turun seakan akan menangisi pemergian kami ke Melaka.Belum pun sempat bergerak jauh,aje mula dah buat songeh nak ke tandas.Maka aku selaku pilot yang berjiwa murni menunaikan impian aje untuk berhenti di perhentian sebalah Pedas-Linggi

Perjalanan diteruskan agak lancar sehinggalah selepas melepasi susur keluar Seremban apabila sebuah lori treler mengalami kemalangan dengan sebuah kereta.Tapi nasib menyebelahi kami memandangkan hanya mengambil masa lebih kurang 10minit sahaja untuk memboloskan diri dari kawasan kemalangan.

Pada pukul 9.20 malam,kami telah tiba Ayer Keroh dengan perasaan rindu yang membuak buak pada tempat yang telah dihuni kami hampir setahun setengah.Tanpa perlu berjalan panjang,aku telah berjaya melihat satu perubahan di Ayer keroh iaitu dah ada MYDIN bapak beso di area berhampiran MITC.

Setibanya di Melaka,kami tanpa berfikir panjang terus menuju ke Bukit Beruang dimana lokasi tapak peninggalan warisan yang telah kami tinggalkan disana.Banyak perubahan telah berlaku di Emerald Park,tempat tinggal kami dahulu.Sudah ada kedai mamak 24jam yang beroperasi dibawah premis tempat tinggal pelajar.Setelah melakukan rondaan disekitar Emerald Park,kami pun bergerak ke tempat penginapan kami di 'hotel konkod' caw. bukit beruang.Setinggi penghargaan kepada Achik,Sifu dan Abu yang telah mengofferkan tempat tinggal.Kami disambut dengan penuh mesra oleh 'Achik yang merupakan ex-classmate aku dahulu dialam foundation dan juga sifu housematenya.Tempat penginapan kami mungkin hanya bertaraf 0.3 Bintang tetapi fasalitinya lebih hebat dari hotel 5 bintang beb!


Setelah berbual bual tanya khabar dan membersihkan diri serba sedikit,Achik dan Sifu membawa kami ke Andalas untuk dinner.Dinner pada malam itu dah macam cina makan besar,memacam lauk dan hidangan telah diorder pakar pemakanan kami iaitu achik.Semuanya memakan kos rm85 dan terima kasih sekali lagi kepada Achik yang meng'open table'.Kenyangnya memang tak payah cerita la,makanan sedap sedap belaka walaupun agak lambat memandangkan boleh tahan ramai customer malam tuh.Pulang aja ke rumah,kami lepak² sembang lagik sambil layan movie the matrix HD di Tv tuan besar Abu.

Day 2
Pada hari ke 2,bangun pun dah tengahari,maka kami bergerak ke kedai Nasi Ayam spesial .Aku penah pergi sekali tempat ni dahulu dan selepas setahun,masih sama dan sedap seperti biasa.Setelah makan tengahari,Achik terpaksa mengundurkan diri sebab perlu mengulangkaji pelajaran untuk peperiksaan pada malam hari kelak.Maka tinggal aku,aje dan sifu bergerak ke Dataran Pahlawan(DP).Banyak perubahan yang dapat disaksikan sepanjang 1tahun setengah pemergian kami.Sekarang dah ada banggunan besar carrefour dan GSC di DP.Time aku menetap disini,semua tuh masih dalam pembinaan.Sungguh pantas pembanggunan di Bandar Melaka jika dibandingkan dengan hometown aku,kangar yang hanya boleh di'spot' dalam 10tahun sekali.Kalau nak ada pun hanya sebatang dua pokok ditebang yang memberi perasaan berbeza.Kangar oh kangar.

Kami 'memarking' kan kereta di Mahkota Parade (MP),bekas simbol pusat shopping terbesar dimelaka yang sudah dimamah usia.Tidak ada perbezaan ketara dengan mahkota parade.Lif pun dah macam lif flat.


Kami bergerak ke DP untuk membeli tiket wayang midnite untuk malam ini,tiada filem khusus yang ingin ditonton,main terjah aja.Didalam DP,sudah banyak kedai kedai sudah dibuka dan suasana amat fresh berbanding di Mahkota Parade mungkin disebabkan ia masih baru.Dahulu DP baru dibuka dan kedai kedai masih banyak belum dibuka.Setelah membeli tiket filem k20,kami bertiga melepak di kedai apa ntah di tepi banggunan carrefour DP.View dari tempat tersebut sungguh menarik seperti yang dikatakan sifu.Sambil berborak tentang perubahan di Melaka sehingga kelab dangdut berdekatan,kami menikmati suasana dibandar melaka.

Setelah puas,kami ke parking kereta dibawah MP untuk bertolak pulang.Thanks kepada sifu kerana open air yang lazar.Aku juga dengan murah hatinya mempelawa untuk membayar tiket parking.Setelah beratur,sampai lah giliran aku,maka aku memasukkan wang kertas rm1 X 2,setelah memasukkan wang kertas rm2,mesin tidak memberi sebarang tindak balas,erk!orang belakang aku ada dalam 7-8 orang beratur.Try masuk duit dah xmo,tekan cancel takda respond,tekan bantuan dia senyap aja,aku dah berpeluh,Aje dah muka gelabah,sifu pulak dah cepat² chiow mintak bantuan.Aku dah hilang akal,terus blah lepak tepi tengok orang ramai terpinga pinga cuba membayar tiket parking mereka.Akhirnya sifu berjaya mendapatkan tiket baru dan kami bergerak pulang.On the way balik,2 kali jugak satria abu mati enjin,adakah ini satu petanda??tak kisahlah.kami terus bertolak pulang ke bukit beruang,aku dah buat temujanji dengan housemates lama kami diEmerald Park (EP) dahulu.

Setiba dirumah,aku dan aje membersihkan diri dan bergerak pula melepak di mapley emerald Park dengan amy,poi dan doni.Kami berborak panjang bertanyakan khabar dan cerita cerita terkini di Emerald Park.Aku dan aje kemudian mengikuti mereka pulang ke rumah lama untuk menyedut serba sedikit movie-movie baik.Nak masuk Ep pun dah macam nak melawat penjara teluk guantanamo,kena isi borang sana sini.Siap guard tak habis² pesan suruh blah sebelum pukul 10.

Rumah kami still seperti dahulu,tiada tv lcd 42inci mahupun mesin basuh canggih yang mampu menanggalkan kotoran kari cheese nan Fadhinya,yang ada hanyalah penghuni penghuni yang serabai.Memang benar kata kata mereka ,industri perfileman dan AV EP sudah malap ,tidk seperti zaman kemuncaknya dimana ada rakan² sanggup tak keluar makan dengan member2 semata mata ingin 'bersendiri'.Kami turut melawat salah sorang orang lamo MMU,mr Abu (28tahun dah),katanya kompom sem ni last sambil tangan menekan mouse mengawak karakter WOW(World of Warcraft)nya.

Setelah melepaskan rindu serba sedikit,kami bertolak pulang ke hotel konkod untuk mengambil sifu dan terus ke GSC Dataran Pahlawan untuk menonton filem.Kami tiba awal 10minit dan membeli pop corn dan apa yang patut. 11.20,masa tanyangan,skrin masih memamaparkan iklan iklan yang menyemak selama hampir 15minit.Setelah tamat iklan,tayangan dimulakan,terpapar gambar belon panas dan rupanya nasib malang aku hari ini belum tamat,secara tiba tiba..suupp..skrin gelap ...(bunyi cangkerik kedengaran)..kami menunggu dengan tekun sambil mengunyah pop corn.Lebih kurang 30min kemudian,pop corn pon dh habis makan,seorang pekerja GSC masuk dan memaklumkan tayangan dibatalkan sebab projektor rosak.pulok! Dan bukan senang nak dapat peluang ke kaunter GSC dan mereka menghulurkan duit kepada anda dan bukan sebaliknya.

Kami tak kisah sangat,so terus carik port makan,ta lain tak bukan port dulu²,D'nangka.Nak kata makanan makin enak,tak juga,makin sedikit ada la.Dah penat sangat,kami pulang dan layan movie dirumah sahaja.Percuma.

Bersambung..

Automotive

Malaysian Rally Championship :Round 1 - Cyberjaya, Selangor

Monday, April 13, 2009

On the way pulang ke rumah selepas seharian ke kelas,aku terpandang kawasan lapang berlumpur yang dipenuhi pita pita keselamatan dihadapan Neo cyber.Aku memula ingat mungkin itu adalah test vanue untuk test drive kereta offroad BMW ke hapa memandangkan lokasi office BMW yang berdekatan.Namun,tanggapan aku meleset sama sekali kerana itu merupakan leg 2 untuk kejohanan malaysian rally championshio pusingan 1 bagi tahun 2009.Selama ni jika mahu menonton pertandingan rally memang memerlukan luck yang tinggi untuk menemukan cuti semester aku dengan pusingan di Kangar ,Perlis serentak namun sekarang sudah boleh ditonton di cyberjaya sahaja.Namun luck aku dengan rally masih belum agak baik kerana aku telah membuat temujanji dengan member2 lama di MMU melaka memandangkan hampir setahun aku telah meninggalkan mereka.Oleh itu aku hanya mampu menonton sepintas lalu sesi menyesuaikan diri pemandu dengan laluan .Sangap memang sangap,tapi member2 punya pasal ,tak kisah la.





Final Results Top 5 AAM Malaysian Rally Championship:Cyberjaya

Driver

Car

Total Time

1.Mike Ariokiasamy Ratnam

Wayne Cheah

Proton Wira

00:54:15

2.Jamaluddin Tukimin

Rozita Tukimin

Proton Satria

00:54:20

3.Amir Ahmad

Azhan Arshad

Proton Satria

00:55:43

4.Muhammad Rafiq Udhaya

Sean F. Gregory

Proton Satria Neo

0:56:44

5.Faidzal Alang

Hazwan Fauzi

Proton Satria

00:58:01



Apa cer evo kena cicir dengan satria ??

Hijrah

Tuesday, April 07, 2009

Dengan ini secara rasminya aku telah berpindah ke .blogspot.com

Flickr Images